Izlet v Budimpešto


Moja današnja objava bo o Madžarski prestolnici ali z drugim imenom "lepotici ob Donavi", ki sem si jo imela priložnost ogledati pretekli vikend in je popolna destinacija za izlet ali krajši oddih.
Glede na to, da je Budimpešta le nekaj uric vožnje stran in je poleg tega veliko mesto s pestro kulturno dediščino in zanimivo zgodovino, sem prepričana, da jo bom še večkrat obiskala.

Trg Herojev 


Budimpešta, ki je po velikosti šesto največje mesto v Evropski uniji, leži ob bregu reke Donave. Šteje 1,7 milijona prebivalcev, po neuradnih podatkih pa celo 2,5 milijona. Reka Donava deli Budimpešto na dva dela in sicer na Budim, ki leži na desnem bregu in Pešto, ki se nahaja na levem bregu.

Mesto središče, s katedralo Sv. Štefana v ozadju
Budim je starejši del mesta, kjer se dviguje grajski hrib z znamenitim Budimskim gradom in cerkvijo Matija Kurvina (Kralja Matjaža), od koder se čez reko razprostira prelep pogled na drugo stran mesta.
Če se podate nekoliko naprej do Citadele, ki ima še višjo nadmorsko višino, pa se odpre prekrasen razgled na celotno Pešto. Mi sicer nismo imeli sreče, ker je bilo tistega dne oblačno in tako, razgled ni bil popoln, je pa bilo kljub temu krasno za videti.
Zanimivejši del Budimpešte je, če imate radi dogajanje, mestni vrvež in pestro nočno življenje, zagotovo Pešta. Mene je na videz spominjala na Dunaj, kar v bistvu niti ni čudno, glede na to, da nam je turistični vodič povedal, da so pred prvo svetovno vojno tekmovali z Dunajom in gradili, ter obnavljali v podobnem arhitekturnem slogu.
Fotografirano med vzpenjanjem na grad
Vaci ulica 
V Pešti se morate obvezno sprehoditi po najdražji, najdaljši in definitivno najbolj zanimivi Vaci ulici, kjer boste našli veliko različnih trgovin prestižnejših znamk, ljubkih lokalov, vrhunskih restavracij, raznoraznih stojnic, ter na koncu ulice zanimivo pokrito tržnico. V Vaci ulici se, da začuti pravi utrip tega velikega mesta. Zanimivo se mi je zdelo, da na omenjeni ulici pred lokali in restavracijami stojijo prav zato zaposleni ljudje, ki goste vabijo, da jih obiščejo. Zadolženi so, da ti hitro priskrbijo mizo po tvoji želji, so pa večinoma študenti, ki dobro govorijo angleško. Sporazumevati se v angleščini, po mojih opažanjih v Budimpešti ni lahko, saj je vse, kar znajo madžarščina. Če se hočete normalno sporazumeti in dobiti, kar želite imate največ možnosti ravno v Vaci ulici, ki je na nivoju in kjer se nahaja največ turistov.
Na Peštanski strani smo si ogledali še zanimivosti na aveniji Andrassy, Parlament, veličastno katedralo sv. Štefana z lepo notranjostjo, kar mimogrede pravi nekdo, ki ga cerkve ne navdušujejo kaj preveč. ;)


Če se boste podali na izlet v Budimpešto, vam priporočam še ogled mesta z druge perspektive in sicer krožno panoramsko vožnjo z ladjico po reki Donavi, ki vas bo popeljala od Margaretinega otoka, pod vsemi večjimi mostovi do Citadele. Ladjica ima dvoje nadstropij, spodaj so udobni sedeži in kavarna, zgoraj pa je odkrita terasa, idealna za fotografiranje mimovozečih znamenitosti. Sicer me je malo prepihalo, sem pa dobila nekaj lepih fotografij in bolje videla lepote, ki mi jih je ponudila Budimpešta.

Dvodnevni izlet je bil skratka super ideja, naš vodič nam je povedal veliko poučnih podrobnosti o samem mestu in njegovi zgodovini. Če se torej kakšen vikend nimate kam dati, se odpravite na krajši izlet v Budimpešto in zagotovo vam ne bo žal. Glede prometa in parkirnih mest, pa boste po mojih opažanjih, celo če mesta ne poznate dovolj dobro imeli probleme. Najboljša opcija so zagotovo metroji, tramvaji ali drugimi mestnimi prevozi.
To bi bilo glede Budimpešte vse, česar se še spomnim. :)


Parlament, fotografiran z ladjice

Prelep pogled na mesto s Citadele

Ni komentarjev