Kako se za vedno znebiti celulita!


Naj vas najprej potolažim, da kot verjetno že veste niti približno niste edine. S celulitom se sooča kar 80 - 90% žensk. Prav tako celulit ni bolezen, ampak je le naravna razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v ženskem podkožju (redko tudi pri moških), ki ni odvisen od vaše postave ali kilogramov. Dobi ga lahko prav vsaka ženska z višjim odstotkom telesne maščobe, neodvisno od tega če ima prenizko, normalno ali prekomerno telesno težo.
Višji odstotek telesne maščobe v našem telesu je posledica nepravilne prehrane in pomanjkanja telesne aktivnosti.
Celulit je torej nekaj naravnega, zaradi česar se vam ni potrebno sramovati in puščati najljubše kratke hlače zakopane globoko v omari. Če pa se odločite se ga lahko znebite, ali ga vsaj vidno zmanjšate.
Kaj sploh je celulit in kako nastane? 

Celulit, "pomarančna koža" ali strokovno adiposis edematosa, nastane pri ženskah zaradi neenakomernega pritiskanja maščobnih celic na usnjico in povrhnjico, kar daje koži značilen videz majhnih jamic. Odgovor na vprašanje, zakaj je celulit nadloga žensk, se skriva ravno v različnem načinu kopičenju maščobnih celic.
V podkožju se nahajajo kolagenska vlakna, ki se pri moških kopičijo pod kotom 45 stopinj z obeh strani, kar poskrbi za enakomeren pritisk na kožo. Pri ženskah je kopičenje pravokotno na povrhnjico, kar tvori prekate v katerih se nabirajo maščobne celice. Če se maščobne celice povečajo do te mere, da zapolnijo prekate nastane vidna neenakomernost povrhnjice (glej spodnjo sliko).
Celulit se najpogosteje nahaja na predelu stegen in zadnjice. Ponavadi začne nastajati v obdobju pubertete ali po njej. Nastaja pa, kot je že zgoraj zapisano zaradi slabe prehrane (preveč hitre, ocvrte hrane, sladkih, gaziranih pijač, raznih prigrizkov, ipd.) ter premalo gibanja.


Napolnjeni prekati (levo pri moškem, desno pri ženski)Kako se ga znebiti?

Kot je bilo omenjeno zgoraj se boste lahko celulita znebili z vnosom zdrave prehrane na vaš jedilnik, z veliko gibanja in pitjem zadostne količine tekočin. Celulit ne bo izginil čez noč, prav tako ga tudi s hujšanjem ne boste odpravili.
V boju s celulitom je zdrava prehrana resnično ključnega pomena. Črtajte torej z jedilnika mastno in ocvrto hrano, ker zvišuje nivo prostih radikalov v krvi in s tem upočasnjuje krvni obtok in sol, ki pospešuje zadrževanje vode v telesu. Prav tako se je potrebno izogibati gaziranim, sladkim pijačam, zaradi sladkorja, ki uničuje kolagen. Priporočljivo je jesti hrano s čim več esencialnimi maščobnimi kislinami, ter antioksidanti, ki nase vežejo proste radikale, ter pripomorejo k večji čvrstosti kože. Ne smemo pozabiti na tekočino, ki je zelo pomembna za normalno delovanje našega telesa, paziti moremo, da je čez dan vnesemo dovolj. Poleg vode je zelo priporočljivo pitje zelenega čaj, ki pospešuje presnovo in pomaga uravnati krvni sladkor. Uživajte čim več sadja, zelenjave, žitaric in polnozrnatih izdelkov, ter rib in pustega mesa in ste že na zelo dobri poti pri odpravi celulita.

Samo zdrava prehrana pa vam ne bo pomagala zmanjšati vidnost celulita, potrebna je tudi fizična aktivnost, ki je za naše telo že na splošno potrebna. Vsako gibanje, pa če je le sprehod po mestu ali kolesarjenje do službe šteje, saj z gibanjem kri po telesu kroži veliko hitreje, maščobe in toksini pa se tako lažje izločajo. Najbolje je kombinirati aerobno vadbo (tek, kolesarjenje, pohodništvo ...) z vadbo za moč, ki bo okrepila določene mišice in zmanjšala videz celulita.
Glede vadbe je meni še posebej všeč 18-minutni video (klik) za noge, ki se še posebej osredotoči na stegna in zadnjico. Vzame vam samo malo več kot 18 minut časa, 3x ali 4x na teden, rezultati pa so vidni že po nekaj tednih rednega izvajanja. Poleg zmanjšanja celulita se tudi zadnjica in noge lepo oblikujejo.


Poleg zgoraj naštetega sem uporabljala tudi Vichy Cellu Destock Serum Flash, ki v kombinaciji z masažo resnično ponuja hitre rezultate. Serum poleg zmanjšanja vidnosti celulita obljublja tudi bolj čvrsto kožo ter poenoten videz le te.
Serum sem nanašala s pomočjo Oriflamove masažne krtače, ki pospešuje krvni obtok, kar omogoča, da sestavine prodrejo v globje plasti kože. Serum je najbolje nanašati tako, da problematična mesta zdrgnemo z krtačo in nato z tuširanjem segrejemo kožo. Šele nato je čas za nanašanje seruma, ki ga najprej segrejmo med dlanmi preden ga v širokih, krožnih gibih nanesemo na kožo.
Vsekakor pa se moramo zavedati, da so različne kreme proti celulitu, le češnja na vrh torte. Brez ustrezne prehrane in vadbe vam ne bodo pomagali. Morda bo uporaba res optično zmanjšala videz celulit, vendar le za kratek čas.

Čas kdaj se bodo začeli poznati prvi rezultati je odvisen od stopnje do katere je vaš celulit napredoval. Meni so zgoraj našteti nasveti pomagali, do več kot 50% zmanjšanja celulita v dobrem mesecu.

Če pa se bi res rade učinkovito znebile celulita za vedno je potrebno začeti zdaj, ne jutri in ne nekaj mesecev pred poletjem. Mislim, da mora biti vaš cilj predvsem zdravo telo in dobro počutje, ter ne le priprava za skok v kopalke. Z zdravim načinom življenja pride postopoma tudi vse ostalo.  :)

Ni komentarjev