Pirina "rižota"


Danes za kosilo oz. bolje rečeno zgodnjo večerjo je bila pirina rižota. Od kar sem jo lansko leto prvič poizkusila v Rožmarinu, me je s svojim bogatim okusom ter zanimivo teksturo popolnoma očarala. Več o Rožmarinu, ki sem ga obiskala v tednu restavracij si lahko preberete tukaj.

Pira spada med plevnato pšenico, kar pomeni, da po žetvi njeno zrno ostane v plevu in ga morejo s pomočjo posebnih strojev izluščiti. Dvojni plev varuje zrno pred onesnaženjem, pesticidi in drugimi zunanjimi vplivi, tako, da je pira zelo zdrava ter za razliko od sodobne pšenice ni hibrid.
Pira vsebuje veliko kvalitetnih beljakovin, ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki pomagajo pri strjevanju krvi in izboljšanju našega imunskega sistema.
Vse življenjsko pomembne snovi se v piri nahajajo v idealnem razmerju. Vsebuje vitamine A, D in E ter veliko rudnin, kot so fosfor, železo, magnezij, mangan in baker. Prav tako spodbuja apetit, pomaga pri nespečnosti in je zaradi vsebnosti lahko prebavljivih beljakovin priporočljiva tudi otrokom, starejšim in bolnikom.

Zdaj, ko ste se prepričali o nekaterih pozitivnih učinkih pire pa na recept. Slike niso posebno dobre, ker so nastale zelo na hitro. Preveč sva bila že lačna. ;)


Pirina rižota s piščancem in šampinjoni

Sestavine (za 2 osebi):

150 g pire
200 g svežih šampinjonov
200 g fileja piščančjih prsi
1 dcl belega vina
450 ml piščančje jušne osnove
kokosovo maslo
čebula
poper
sol
peteršilj
parmezan

Na sliki skoraj vse sestavine ... ;)Priprava:

Na kokosovem maslu prepražimo čebulo, dodamo na majhne koščke narezanega piščanca in šampinjone, po okusu solimo in popramo. Pražimo dokler piščanec ne spremeni barve, nato dodamo piro in pražimo še kakšno minutko. Vse skupaj zalijemo z vinom, premešamo in počakamo, da izhlapi. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 20-30 minut na srednje močni temperaturi.
Pira je idealno kuhana, ko je še vedno ostalo nekaj tekočine od kuhanja. V tej fazi posodo odstranimo s kuhalne plošče, dodamo maslo, parmezan in peteršilj. Premešamo in pustimo pokrito stati še približno 3 minute, da se okusi prepojijo in pira vpije preostalo tekočino.
Pred serviranjem rižoto vnovič premešamo in pojemo še toplo.
Po želji lahko dodate k parmezanu še malo smetane za kuhanje za še bolj kremno strukturo rižote.

Ta slika je nastala ob dodajanju pire


Priprava jedi je enostavna in vam ne bo vzela dosti časa. Pira se bi naj kuhala v razmerju (pira : voda) 1 : 3 in je praktično ne morete razkuhati. Tudi če jo kuhate predolgo obdrži svojo teksturo.
Priporočam vam, da za rižoto uporabite vino, ker da značilen malo kiselkast okus, ki se odlično dopolnjuje s piščancem in šampinjoni.
Sestavine navedene na receptu so približne, odvisno je tudi od tega koliko pojeste. Ponavadi ne kompliciram in ne tehtam vsake sestavine posebej, dam pač toliko kot imam trenutno doma, ali pa po občutku.
Aja, da ne pozabim omeniti, skuhala sem rižoto za 4 osebe in midva sva jo sama pojedla. :D

Osebno uporabljam kokošjo jušno osnovo od Knorr-a, saj za razliko od jušnih kock ne vsebuje ojačevalcev okusov, barvil in glutamatov (verjetno ste že vsi slišali za natrijev glutamat (MSG), ki ga med drugim najdete tudi v vegeti).
Sicer pravijo, da v zmernih količinah nič ne škodi in najdemo dan danes teh snovi v vse preveč kupljene hrane. Vse lepo in prav, ampak ne vidim smisla zakaj bi načrtno kupili nekaj za kar vemo, da vsebuje omenjene snovi, ker razlika v ceni res ni tako grozno velika. Sicer pa, namesto jušne osnove lahko uporabite tudi vodo in ji za boljši okus dodate začimbe, ki jih imate radi.


... in končni rezultat :)Okus je res fantastičen in verjamem, da vam bo zagotovo všeč.
Poskusite in mi sporočite vaše mnenje, mislim, da se splača. ;)
1 komentar