Barvne kombinacije in oblačila

Pozdravljene! ;)

Ne vem sicer kako je pri vas, sama se kar pogosto srečujem s težavico barvnih kombinacij. Katere barve obleči skupaj? Le kako uskladiti novi kos oblačila s preostalo garderobo?
Sicer je res, da moja omara vsebuje bolj umirjene barve, vendar še vedno predolgo časa zapravim za stanje pred ogledalom in iskanje tiste prave barvne kombinacije.
Do sedaj se mi je zdelo, da se z dobrim smislom za barve pač rodiš in moraš biti malenkost umetniško nadarjen, da sestaviš kakšno osupljivo kombinacijo, ki jemlje dih na naslovnicah revij.
Resnica pa je povsem drugačna. Čisto vsak lahko popolnoma dobro meša barve med sabo, če le pozna barvno kolo in nekaj čisto osnovnih pravil. Ne samo pri oblačilih, barvno kolo lahko uporabljamo povsod, kjer je dela z barvami, med drugim tudi pri nor. pleskanju stanovanja ali ličenju. 

Barvno kolo in izbira barv 

Najprej je dobro vedeti koliko barv sploh želimo uporabiti v našem celotnem videzu. Na vprašanje koliko barv uporabiti ne obstaja čisto natančnega odgovora. Mislim pa, da se strinjate, da je boljše izbrati premalo, kot preveč različnih barv. Z nošenjem premalo barv lahko hitro izpademo preveč dolgočasno, po drugi strani pa preveč različnih barv na kupu spominja na pustni torek in ni najprijetneje na pogled. 
Moje mnenje je, da ne morete zgrešiti če se odločite za 3 ali največ (res največ) 4 barve. 
Za lažje izbiranje pravih barv je najprej najbolje izbrati vodilno (primarno) barvo, ki bo v vašem celotnem izgledu zasedla največ prostora. Sekundarna izbrana barva je namenjena predvsem kot dopolnilo in osvežitev primarne barve in je ponavadi v podobnem odtenku, kot primarna barva ali pa njeno popolno nasprotje. Na koncu izberemo še zadnjo, terciarno barvo, ki samo poudari izbrane dele naših oblačil in vse skupaj poveže v neko celoto. Z zadnjo izbrano barvo moramo biti še posebej previdni, saj je ponavadi  čisto drugačnega odtenka kot prvi dve barvi.

Naj vas preden začnemo opozorim, da v barvnem kolesu na spodnjih fotografijah ne boste zasledili črne barve in drugih nevtralnih barv (olivna, siva, bež, ...), ki jih lahko oblečemo k prav vsaki barvni kombinaciji. Prav tako so v barvnem kolesu le osnovnejše barve, ki pa imajo v vaši omari verjetno različne odtenke določene ali stopnjo 


Analogne barvePrva barvna kombinacija je umirjena, vendar nikakor dolgočasna. Tako barvno kombinacijo najdemo tudi v naravi, zato boste z izbiro med sabo analognih barv izgledali harmonično. Analogne barve so v barvnem kolesu tri sosednje barve. Če je torej vaša primarna barva rumena je analogna oranžni in  (glej fotografijo na levi). Spodaj pa si lahko ugledate nekaj primerov analognih barvnih kombinacij. 


Komplementarne barve Med komplementarne barve spadajo vse barve, ki so si v kontrastu druga z drugo. Če pogledate barvno kolo na desni boste ugotovili, da so to barve, ki si ležijo nasproti. Komplementarne barve ustvarijo visoko stopnjo kontrastov in jih ponavadi uporabljamo v manjših merah oz. predvsem kot terciarne barve za osvežitev ali poudarek našega izgleda (npr modni dodatek).
Seveda pa ni nujno. Če je vaš stil oblačenja drzen, živahen in barvit je ta barvna kombinacija prava za vas.Kombinacija komplementarnih in analognih barv 


Barvne kombinacije iz prejšnjih dveh skupin se tukaj združita in ustvarita še vedno dokaj visoko stopnjo kontrasta, ki pa zaradi dodatka analognih barv deluje veliko bolj umirjeno. Kot lahko vidite na spodnji fotografiji izberemo barve tako, da najprej poiščemo barvo, ki je komplementarna naši primarni barvi, nato pa izberemo njena (analogna) soseda. 

Barvna triada


Pri zadnji kombinaciji med sabo mešamo tri popolnoma različne barve, končni rezultat pa je barvno bogat, živahen a hkrati barvno uravnovešen izgled. V barvno triado spadajo tri barve, ki so v barvnem kolesu enako oddaljene ena od druge. Če imamo torej barvno kolo, ki vsebuje 24 barv bo to vsaka osma barva, v našem barvnem kolesu, ki vsebuje 12 različnih barv pa vsaka četrta barva. Šteti se začne pri izbrani barvi.

To je bilo le nekaj res osnovnih pravil glede barvnega kolesa za katerim stoji še veliko teorije glede barv. Uporabljate jih lahko ne glede na priložnost za katero izbirate oblačila.
Najpomembneje je, da se ob mešanju barv zabavate, naredite kdaj pa kdaj tudi kaj narobe in oblečete karkoli že mislite, da izgleda dobro na vas. 
Naj vas za konec malo potolažim, ker je danes pustni torek je dovoljena prav vsaka, še tako čudna barvna komvinacija. ;)

4 komentarji

 1. Super, super, super post..hvalaaaa:) sem v fazi,ko grem v malo večjo nabavo novih oblačil in mi je tole debest in super v pomoč..krasen blog in ga že spremljam:) monika

  My blog:)
  http://candylovestreet.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli, da ti bo prišlo prav! :)
   Hvala za link, že sledim!! ;)

   Izbriši
 2. Zelo uporabna objava :) je šla direktno pod moje priljubljene zavihke, da jo še kdaj preberem!

  OdgovoriIzbriši