Zanimiva dejstva o naših laseh

Nekaj zanimivih dejstev, ki jih do danes (mogoče) še niste vedeli. ;)
100,000 do 150,000 je povprečno število las, ki jih imamo na glavi.
Rdeča je najredkejša barva las, najdemo jo le pri 1-2 % prebivalstva.Oseba z najdaljšimi lasmi, ki se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov je bila kitajka Xie Qiuping. Njeni lasje so v 30 letih v dolžino zrasli za kar 5, 627metra.V Viktorijanskem obdobju so nakit izdelovali iz las svojih pokojnih.
Mokri lasje so izredno elastični. V dolžino se raztegnejo za kar 30%.Antični Grki naj bi verjeli, da se osebe z rdečimi lasmi po smrti spremenijo v vampirje, prav tako so bile blondinke pogosto označene kot prostitutke.Lasje so drugo najhitreje rastočo tkivo v človeškem telesu. Premaga jih samo kostni mozeg.13 je število dni, ki preteče med tem ko se lahko pojavi nov bel las.Lasje v enem dnevu zrastejo za kar 0,04mm, kar je povprečno 1,2 cm na mesec.
Črna barva las je najpogostejša.Pri gestacijski starosti petih mesecev ima plod že razvite vse lasne mešičke.1 uro in 53 minut ženska povprečno porabi za sušenje in umivanje las na teden. Do 65 leta je to torej več kot 7 mesecev.V Antičnem Rimu so ženske barvale svoje lase z iztrebki golobov.Lasje so v večini sestavljeni iz keratina. Z iste snovi, kot živalski kremplji, kopita, rogovi, kljuni in perje.Plešavost postane vidne šele, ko oseba izgubi do 50% las.Vsak pramen lahko zadrži težo do 100 gramov. Če število pomnožimo s številom vseh lasov na glavi, bi lahko vsi lasje skupaj podpirali težo dveh slonov.Leta 1950 je 7% Američank barvalo svoje lase, danes se je ta številka povečala na 75%.5 komentarjev

 1. Ojoj mislim, da sem iz vseh teh trditev poznala mogoče samo tri:):):) ful zanimivo.. ampak z iztrebki golobov si pa ne bi ravno barvala las:):):)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ooo luštna objava, imam res rada take z dejstvi skratka superca!

  Sem pa vesela, da sem med drugim našla tvoj blog, followed!

  xoxo

  ewiie.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši