Lovrenška jezera

Včeraj sva se z Denisom odpravila na krajši izlet do Lovrenških jezer. Spremljal (beri - vodil odpravo) naju je najin psiček pasme coton de tulear, po imenu Mozart, kateremu je bil izlet še najbolj všeč. Prosto je tekal naprej in nazaj, nosil palice in počel svoje pasje stvari celotno pot do jezer in nazaj, na koncu pa je bil še najmanj utrujen. Zmogljive baterije, nimaš kaj! ;)


Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju sredi Pohorja, natančneje med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Visoko barje pomeni, da barje raste v višino, za to so odgovorni šotni mahovi, ki z odmiranjem spodnjih delov in nastankov vedno novih zgornjih plasti povzročajo dvigovanje barja. Na sredini barja dosežejo tudi do več kot dva metra visoko plast. Šotni mah lahko v desetih letih doseže do centimetra debelo plast šote, kar nam pove zanimiv podatek o starosti jezer.  Zanimivost jezer je tudi ta, da nimajo pritoka vode in le to dobivajo izključno s padavinami.

Eno izmed jezer


Najina izhodiščna točka je bilo smučišče na Rogli, sicer pa se da priti do jezer po več različnih poteh. Pot je nezahtevna in primerna tudi za otroke in manjše kužke, vendar vam ne priporočam, da se na izlet odpravite pred junijem. V gozdovih je namreč na določenih lokacijah še kar dosti snega, posledično pa tudi blata in spolzkih podestov, tako, da je malo težje priti do cilja. Pot traja približno uro in pol v eno smer in poteka čez smučišče, preko pašnikov in nato večinoma skozi gozdove. Po poti lahko vidite veliko zanimivih dreves in rastlin pa tudi veliko ogromnih mravljišč.
Čeprav v vseh priročnikih na spletu piše, da je pot (sledite oznaki PP3) dobro označena temu ni tako. Smučišče in pašnik so kar veliki in če ne veš kam iti lahko komot zaviješ v napačno smer, kar se je, mimogrede, zgodilo nama. Pot je dobro označena komaj od dela ko prideš do gozda, prej pa ni nobenih oznak, razen čisto na začetku smučišča.
Izlet na Lovrenška jezera vam sicer toplo priporočam, saj so zelo zanimivo doživetje. Okrog jezer vodi podest, ki ga seveda ne smemo zapustiti, hoja po barju izven podesta je (logično!) prepovedana. Jezerc je od 11 do 22, odvisno od obsega stoječe vode, po podestih pa se lahko sprehodite okoli približno petih. Pred jezeri se nahaja razgledni stolp na katerega se lahko povzpnete in tako pod sabo vidite celoto barje. Jezera se na žalost ne vidijo saj so skrita pod ruševjem, pa vendar je pogled na barje lep. Vodja odprave budno spremlja vse svoje člane ;)

Mozartove stopinje na podestu 

Razgledni stolp

Fotografirano z razglednega stolpa

In smešna slikica umazanega Mozarta za konec :)

6 komentarjev

 1. Vsi trije ste super izkoristili včerajšnji dan :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Res je bil lep dan, priporočam obema izlet, ampak raje ko bo malo topleje. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Lovely post, such a beautiful location x

  http://chontellelouise.blogspot.com.au/
  check my blog out if you like x

  OdgovoriIzbriši
 4. lovely post :) have a nice weekend :)

  http://itsmetijana.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 5. Love this! ♥
  You are making me jealous, pretty!

  adoorablee.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši