Lepote Kranjske GoreČe spremljaš moj blog tudi na Facebooku, si verjetno opazila nekaj fotografij s Kranjske Gore, kamor sva se z Denisom in najinim psičkom Mozartom odpravila čez vikend.
Sicer smo imeli na voljo le dober dan in pol, saj smo zaradi opravkov in množičnih zastojev na avtocesti prispeli šele v petek proti večeru. Bivali smo v hotelu Kompas, kjer so psički dovoljeni, za njih pa se doplača 8€ na nočitev. Mozarta so vsi prijazno sprejeli in je bil prisoten povsod, razen seveda na bazenu in v jedilnici. Hotel je bil v redu, še kar lepo opremljen, z balkonom in prelepim pogledom na bližnje hribe. Navdušila me je predvsem zares velika kopalnica.
Moram pa omeniti, da smo imeli nekaj neprijetnosti z določenim osebjem hotela, predvsem tistimi, ki delajo v jedilnici. Prepotentno, ignorantsko in nesramno obnašanje natakarja je prvi večer malo pokvarilo najino razpoloženje. Nekateri razlikujejo hotelske goste po starosti; do starejših so vljudni in prijazni, do tistih mladih, ki smo ponavadi v hotelu manjšina, pa se obnašajo kot, da smo kaj manj vredni gosti, kot vsi ostali.
Samo zato, ker nisem bogata avstrijska babica, ne pomeni, da sem plačala kaj manj kot ona!
Po manjšem prepiru se je celotna zadeva učinkovito rešila in vsi so se do naju obnašali korektno, za moj okus celo preveč prijazno. Lahko sva si na primer izbrala mizo (sicer so rezervirane v naprej), vsi so se kar naenkrat želeli pogovarjati z nama in bili grozno zainteresirani če sva sedaj zadovoljna in ali je vse kakor mora biti ... ;)
Glavni nauk tega je, da se moraš, v kolikor meniš da se ti godi krivica, postaviti za sebe in zadeve razjasniti.
Ker sem sama taka, da težko ostanem tiho, ko se krivica godi meni ali še težje, ko mojim bližnjim, sem že zdavnaj ugotovila, da te začnejo ljudje dejansko bolj spoštovati ko jih postaviš na njihovo mesto. V mejah normale in neke vljudnosti, vsaj na začetku, seveda. ;)
Sicer pa vedno pravim, da te okolica ceni (in se posledično do tebe obnaša) prav toliko kolikor ceniš samega sebe.

Dovolj o dogodkih v hotelu. Kot sem omenila mi je bil na splošno sam hotel, njegova lega in okolica zelo všeč. Pa tudi sicer je bilo ostalo osebje prijazno, hrana pa zelo dobra. Sicer je bilo na izbiro manj hrane, kot sem je po navadi vajena, celo pri sladicah so bili precej skopi.
Hotel se sicer nahaja bolj na obrobju mesta kjer je sicer kar mirno. Seveda imava le midva vedno srečo in sva naletela na teden bikerov. Namesto ptičkov so naju tako zgodaj zjutraj budili glasni chopperji. :D
Sicer pa si lahko hotel ogledaš na naslenji povezavi, klik.

V našem prekratkem bivanju smo si ogledali nekatere naravne znamenitosti, ki jih lahko vidiš na spodnjih fotografijah. Na srečo nam je bilo vreme lepo naklonjeno, celo sobota je bila topla in pa brez oblačka. Naredila sem toliko čudovitih fotografij, da se je bilo res težko odločiti katere izbrati za to objavo.

Martuljški slapovi


Približno 30 m visok slap je najbolje viden s turistične poti, natančneje z mostu. Priporočljivo je prej malo prebrati opis poti, midva sva ga prebrala bolj skopo in sva šla od brvi še kakšno slabo uro naprej, saj nekako nisva ugotovila, da je to to. ;)
Sicer je pot označena kot zahtevna, a se nam ni zdelo tako. Še celo najin 4 kilogramski psiček jo je v večini z lahkoto premagal, tu pa tam ga je bilo zaradi visokih skal potrebno nesti. Malo bolj strmo pobočje pa se začenja ko greš proti drugemu slapu.Na poti do Martuljških slapov

Soteska pod slapom z neverjetno čisto vodo, moja fanta na fotografiji spredajMartuljški slapovi, spodnji slap
Po prvem pohodu smo malo uživali na prijetni gozdni jasiSlap Peričnik


Slap je visok okrog 50 m, najbolj zanimivo je, da se lahko sprehodiš tudi pod njim, tako da greš za slap. Sicer pa lahko prideš tudi do vrha slapa. Pot ni zahtevna saj je zelo kratka, okrog 10 minut hoje, je pa teren kar strm. V 10 minutah se povzpneš za okrog 50 m.


"Kar ne morem polulati, ni zanimivo!" - MozartZa slapom
Dolina Vrata


Čudovita dolina tik pod Triglavom, kjer se nahaja Aljažev dom in lahko srečaš veliko pohodnikov, ki so ravnokar prišli z Triglava. Tukaj smo se malo sprehodili, nato pa smo ležali na dišeči tavi in opazovali Triglav.
Za parkirišče (celodnevna uporaba)  boste odšteli 3€.


Dolina Vrata


Aljažev dom, nad njim pa severna stena TriglavaZelenci


Talni izvir Save Dolinke v do 2 metra globokem, čudovito zelenem jezeru. Na dnu jezera je viden izvir reke v obliki vulkančkov (enega lahko vidiš na tretji fotografiji), jezero pa je neverjetno čisto.
Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Zelenci, pogled z opazovalnice


Nastavljanje sončku in opazovanje lepot narave

Na fotografiji viden "vulkanček" - klik, da se odpre na večje


Jezero Jasna


Jezero sestavljata dve povezani umetni jezeri. Okrog jezera so prijetne sprehajalne poti in dolina zelo mrzle Male Piščnice. Naše dnevne izlete smo zaključili ravno tukaj. Ob neposredni bližini jezera sva pogrnili odejo in si odpočila, ter nabrali energijo s kosilom iz nahrbtnika, od katerega je Mozart dobil še največji delež. ;)


Jasna


Kavica ob Jasni


Dolina Tamar

V nedeljo, na zadnji dan smo se odpravili še v dolino Tamar, ki se nahaja v bližini Planice. Za parkirišče je potrebno plačati 2€, nato pa se mimo Planice napotiš na dobro označeno pot. Do doline Tamar vodita dve označeni poti, do doline je najbolje izbrati levo pot, ki je nekoliko širša in primerna tudi za kolesarje. Ko se odpravljate iz doline pa je boljše izbrati malo ožjo, gozdno pot. Tega midva sicer nisva vedela in sva se odločila preizkusiti obe poti. Gozdna pot, ki vodi do doline vsebuje kar veliko dolgih bregov, če pa se po njej podaš iz doline hodiš večinoma ravno ali navzdol. ;)
Sicer pa je pot v eno smer dolga okrog tričetrt ure in je zelo lahka, primerna za kratek nedeljski sprehod. Vreme nam sicer ni bilo najbolje nakolenjeno, saj se je hitro pooblačilo in postalo precej hladno, tako, da me je goveja juhica v domu Tamar prijetno ogrela. ;)

Na začetku poti je bilo vreme superVedno bolj oblačna pot proti Tamarju

Kar nekaj časa sem čakala na malo sonca za tole fotografijo ;)To je to, definitivno bi obisk Kranjske Gore obvezno priporočala vsem, ki tam še niste bili, pa tudi vsem, ki ste jo že kdaj obiskali. Prijetna narava, tišina, svež zrak, zvoki narave ... super oddih za nabiranje energije in sproščanje. Vse poti so kar lepo označene, najdete pa na veliko spletnih straneh, ena izmed njih je hribi.net, podrobno opisane vse poti, ki vodijo od najbližjega parkirišča do poljubne točke. Mi se bomo definitivno vrnili še večkrat.
A ni čudovito koliko naravnih znamenitosti premore Slovenija, ki pa jih sami premalo cenimo. Vzemite si čas in poleg Amsterdama, Pariza, Londona ali drugih popularnih Evropskih obiščite tudi naše domače lepote, ki jih ne najdeš nikjer drugje.
Res sem ponosna, da živim v tako čudoviti in rzanoliki državi! <3

8 komentarjev

 1. Uau, res lepe fotografije :) Izgleda da ste preživeli super dan v naravi :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super je bilo in seveda je prehitro minilo ... :)

   Izbriši
 2. Jaz skos govorim, kako je Gorenjska najlepši del Slovenije pa sem čisto premalo tam.. Jeseni bom ziher naredila kak izlet, ker je res lepo! :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Se strinjam, res je najlepši del Slovenije! :)

   Izbriši
 3. Wau kakšne slike. Slovenci se sploh ne zavedamo kakšne lepe kraje mamo. Bo treba na kakšen izlet zavit. :o :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Super slikce! Zdaj pa še jaz hočem na tak izlet. :)

  OdgovoriIzbriši