Ortoreksija - prehranjevalna motnja sodobnega časa


Danes sem se odločila napisati nekaj o ortoreksiji, obsedenosti z zdravo prehrano. O najmodernejši motnji prehranjevanja ima še vedno preveč ljudi pomanjkljivo znanje ali pa so mnenja: "Ja kako pa mi lahko zdravo škodi?"
Če te zanima več o ortoreksiji in zakaj preveč zdravega ni zdravo, beri naprej.


Kaj sploh je ortoreksija?

Ortoreksija Nervoza je nezdrava obsedenost z zdravo in biološko čisto prehrano, ki sicer še ni vključena v mednarodno klasifikacijo bolezni. Definiral jo je Steven Bratman in sicer leta 1996.Samo ime izhaja iz grščine in pomeni (ortho - pravilno/dobro) ter (orexis - apetit). V kolikor ne prevajamo dobesedno bomo dobili izraz, ki naj bi pomenil "pravilna dieta".
Osebe z ortoreksijo se pogosto srečujejo s podobnimi simptomi, kot jih lahko srečamo pri drugih motnjah hranjenja.Lastnosti bolezni in njen potek

Ortoreksija se ponavadi začne kot čisto nedolžen poskus uvedbe zdravih, prehranjevalnih navad oz. spremembe življenskega sloga, v smislu doseči bolj zdrav in čist način prehranjevanja. Na tej stopnji še seveda ne moremo govoriti o ortoreksiji ali kakršnem podobnem bolezenskem stanju, ta nastane šele, ko ali če postanejo osebe obsedene s svojim novim načinom prehranjevanja.
Osebe z ortoreksijo si ponavadi sestavijo skupek strogih in zelo omejenih pravil, ki se jih striktno držijo in pri katerih ne popuščajo. Obsedeni postanejo s tem kdaj, kaj in koliko pojesti. Veliko časa preživijo v trgovini ob natančnem prebiranju deklaracij na živilih, študiranju literature o zdravi prehrani in načrtovanju vsakega, še tako majhnega, obroka v naprej. Točna pravila o umerjanju količine hrane, optimalnemu kombiniranju in pravilni pripravi le te vzamejo kar veliko časa in začnejo narekovati tempo življenja.
Seveda biološko čista in druga "zdrava" živila niso na razpolago v vsaki trgovini in stanejo kar nekaj denarja.
Njihova izvorno nizka samozavest se nenadoma precej dvigne, saj imajo občutek, da lahko končno kontrolirajo svoje življenje, v smislu, da delajo nekaj dobrega zase. Sčasoma si začnejo čisto vse obroke pripravljati doma in jih nositi s sabo. Izogibajo se povabil na kosilo ali ostalim dogodkom, kjer so v stiku z "nezdravo" hrano, prav tako pa živijo v strahu, da bi jim kdo podtaknil prepovedana živila. Za razliko od drugih motenj prehranjevanja, ortoreksične osebe glasno zagovarjajo svoje metode prehranjevanja in jih štejejo kot edine pravilne. Pogosto zviška gledajo na tiste ljudi, ki se z njimi ne strinjajo ali se niso zmožni držati njihovih prehranjevalnih pravil. Ob morebitnih prekrških svojih pravil se kaznujejo s še strožjo dieto ali intenzivnejšo telesno vadbo, ki je ponavadi vzajemna s prehrano.

Ljudje z ortoreksijo se ponavadi izogibajo naslednjim živilom:
- Umetnim barvilom, aromam in konzervansom
- Hrane pri pridelavi katere so bili uporabljeni pesticidi ali genetsko spremenjeni organizmi
- Maščobam, sladkorju in soli
- Mlečnim izdelkom in pogosto tudi vsem izdelkov živalskega proizvoda
- Vsem drugim snovem, ki jih smatrajo za nezdraveZnačilni simptomi za ortoreksijo:

- Občutek krivde in razočaranja nad samim sabo ob morebitnih prekrških
- Ogromno porabljenega časa, namenjenega hrani
- Občutek zadovoljstva in povečanje samozavesti ob "pravilnem" prehranjevanju
- Strah pred tem, da ne bi bili v bližini doma in jim ne bi uspelo jesti zdravo
- Oddaljevanje od družinskih članov in prijateljev, ki ne mislijo podobno
- Negativni občutki do hrane, ki je kupljena ali jo pripravi kdo drug
- Agresivno zagovoranje svojih prehranjevalnih navad in vsiljevanje svojega mnenja
- Depresija, nihanja razpoloženja in anksioznost, ki so ponavadi prisotne že pred nastankom ortoreksijeZakaj pretiravanja z zdravim ni zdravo?


Pretiravnaje pri ortoreksiji počasi a vztrajno vodi v pravo obsedenost, ki pa ni zdrava po nobeni definiciji. Dolgotrajno spopadanje z ortoreksijo lahko privede do številnih negativnih posledic.
Podobno kot pri ostalih obsedenostih ali motnjah prehranjevanja lahko oseba z ortorksijo postane popolnoma izolirana od zunanjega sveta in zaprta vase. Pogosto taka oseba postane nasilna in nevarna sebi in svoji okolici, v kolikor kdor koli stoji na poti do njenega cilja. Čez čas naval samozavesti spet uplahne, tesnoba se vrne in strogo začrtana prehranjevalna pravila niso več dovolj. Postavljajo se vedno strožja pravila, vnos kalorij pa se, ker hrana, ki je na voljo ni več dovolj zdrava, vedno bolj zmanjšuje, kar vodi do drastične izgube teže.
Razlike in podobnosti med ortoreksijo in anoreksijo

Mnenja so različna, nekateri strokovnjaki ortoreksijo obravnavajo kot samostojno motnjo hranjena, spet drugi pa menijo, da ima oseba z ortoreksijo tudi anoreksija. V glavnem sta si ortoreksija in anoreksija podobni predvsem po želji, da bi s pomočjo kontrole nad vnosom hrane, vnesli tudi nekaj kontrole in samospoštovanja v svoje življenje. Kot je bilo omenjeno že prej, se tako pri ortoreksiji, kot tudi pri anoreksiji kaže izrazito iskanje sampodobe in samopotrditve preko hrane. V obeh primerih je končni rezultat izolacija in obsedenost, ki se pogosto pojavlja kot obsesivna kompulzivna motnja. Prav tako lahko pri ortoreksiji pride do drastične izgube telesne teže, tako da na videz težko ločimo osebo z anoreksijo od tiste z ortoreksijo. Glavna razlika je v tem, da so osebe, ki trpijo za anoreksijo obsedene s svojo težo, med tem ko gre pri ortoreksiji za obsedenost z zdravo prehrano in čim bolj pravilnim kombiniranjem le te. Osebe z anoreksijo omejuje vnos hrane z namenom, da bi shujšala, pri ortoreksiji pa je glavni cilj počutiti se čiste in zdrave. Pri ortoreksiji je torej povdarek na kakovosti živil in njihovi kombinaciji, pri anoreksiji pa na količini živil. Osebe z anoreksijo se svoje motnje prehranjevanja sramujejo in jo pred drugimi skrivajo. Otoreksične osebe pa svoje prehranjevalne navade, ki jih ne smatrajo kot motnje prehranjevanja, zagovarjajo in jih doživljajo kot edini pravilen način. Anoreksija se ponavadi pojavi že v zgodnjih najstniških letih, ko se telo začne razvijati, ortoreksija pa se ponavadi pojavi v malo poznejših dvajsetih ali zgodnjih tridesetih.


Zdravljenje ortoreksije

Ortoreksija je resna motnja hranjena, ki lahko privede do nepopravljivih bolezenskih stanj, vključno s smrtjo.
Najboljša izbira, tako pri ortoreksiji, kot pri drugih motnjah prehranjevanja je obisk specialista, saj ponavadi vzrok za težave tiči nekje globlje. Zdravljenje traja kar nekaj časa, potrebno pa je tudi veliko energije in dela na sebi, saj se ortoreksija ponavadi razvije na podlagi drugih motenj (nizka samopodoba, depresija, tesnobnost ...).


Kako vem če imam ortoreksijo?


Vsaj okvirno tako, da rešiš Bratmanov test:

Ali razmišljate o zdravi prehrani več kot tri ure na dan?
Ali načrtujete obroke za več dni vnaprej?
Ali je prehranska vrednost obroka za vas pomembnejša od uživanja v hrani?
Ali se vam je ob ukvarjanju s kakovostjo prehrane zmanjšala kakovost življenja?
Ali postajate vse strožji pri izbiranju kakovostne hrane, ki jo uživate?
Se počutite bolj samozavestno, kadar jeste zdravo hrano?
Ste se zaradi zdrave prehrane odrekli hrani, v kateri ste nekoč uživali?
Ali se zaradi svojega načina prehranjevanja umikate iz kroga družine ali družbe?
Ali se počutite krive, če jeste hrano, ki ni del vaših pravil prehranjevanja?
Ali vas uživanje zdrave hrane pomirja in vam omogoča nadzor nad sabo?


Če ste odgovorili pritrdilno na 4 ali 5 vprašanja se morate malo bolj sprostiti, ko pride do hrane. Nihče ne pravi, da ne smete jesti zdravo, poskušajte najti neko zdravo razmerje. Če ste odgovorili pritrdilno na vsa vprašanja najverjetneje trpite za ortoreksijo in je čas, da si nehate zatiskati oči in ugotovite v čem je težava ali poiščete strokovno pomoč. Čisto nič sramotnega ni, pogovoriti se z osebami, ki so za to usposobljene in ti lahko pomagajo sprevideti in postopoma rešiti težave.


Ortoreksija ≠ zdravo prehranjevanje

Če ste prebrali celotno objavo ste verjetno ugotovili, da nikakor ne mislim, da bi morali nehati jesti zdravo. Med ljudmi z ortoreksijo in tisti, ki se zdravo prehranjujejo obstaja poglavitna razlika. Prvi celotno podobo o zdravju priženejo tako daleč, da ta preide v obsedenost, ki pa ni zdrava. Slednji pa vedo kaj je za njih dobro in česar se je boljše izogibati, vedo kaj je zdrava mera in razsodnost. Ob občasnem koščku torte, ali mogoče dveh, ne bodo občutili nobene krivde ker, kot sem že zgoraj omenila, vedo kaj pomeni zmernost.
Tudi sama sem pred nekaj leti preklopila na bolj zdravo prehrano. Začela sem se npr. izogibati sladkorju, nehala sem piti razne sokove in gazirane pijače, belo moko sem zamenjala za polnozrnato in v svojo hrano vključila več zelenjave, sadja, rib, pustega mesa in žitaric. Čaja ali kave si nikoli nisem sladkala, vodo pa imam rada, tako, da mi to ni predstavljajo problema.
Seveda tu ne smemo pozabiti, da veliko hrane vsebuje dodane sladkorje (npr. musliji, kosmiči, sadni jogurti, za katere mislimo, da so zdravi).
To, da jem večinoma zdravo seveda ne pomeni, da si kdaj pa kdaj ne privoščim kakšne hitre prehrane, tortice, čokolade ali čipsa. Zdravo prehrano definitivno zagovarjam in jo vedno bom, mučenje samega sebe, kompliciranje glede hrane in slepo sledenje dietam pa vodi vedno samo v eno smer, definitivno ne v mojo.
Viri:
- https://www.nationaleatingdisorders.org/orthorexia-nervosa
- http://www.orthorexia.com/
- http://www.eatright.org/resource/health/diseases-and-conditions/eating-disorders/orthorexia-an-obsession-with-eating-pure
- http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/390/Ortoreksija
- https://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

2 komentarja

  1. Odličen članek, se mi pa zdi, da pogostost narašča, najbolj problematično pa je, da nekateri takšen način življenja, razmišljanja, odobravajo, češ da je občudovanja vredno, da je nekdo tako skrikten.. In meja med obsedenostjo in skrbjo za zdravje se lahko hitro zabriše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, se strinjam. Dan danes se mi zdi to še najbolj izrazito na spletu, med vsemi portali o zdravem načinu življenja se jih najde vedno več malo bolj ortoreksično usmerjenih, ki imajo za sabo veliko sledilcev in tako še težje ugotovijo, da ni vse tako kot bi moralo biti.

      Izbriši