Halloween - 15 zanimivih dejstevPozdravljeni! :)


 Kot veste je jutri v Sloveniji dela prost dan, Dan reformacije, ki se ga verjetno vsi, ki delate ob sobotah, zelo veselite.
Je pa seveda jutri, 31. oktobra, med drugim tudi Halloween, ali kakor pravimo pri nas Noč čarovnic. Praznik izhaja iz nam zahodnega sveta, kjer ga redno obeležujejo in se nanj tudi dobro pripravijo. V zadnjem desetletju  postaja Noč čarovnic tudi v Sloveniji vedno bolj popularen dan, zato sem danes zbrala nekaj zanimivih dejstev o Noči čarovnic oz. Halloween.

1. Halloween v resnici predstavlja krajšavo za "All Hallow's Eve" oziroma Večer pred vsemi svetimi.


2. Praznik izvira od starih Keltov in simbolizira zadnji dan njihovega koledarja, dan žetve ali Samhain.
 Verjeli so, da 
mrtvi  na ta dan pridejo iz grobov ter obiščejo svoje domove.
Da se bi izognili srečanja z njimi, so si nadeli strašljive maske, da bi jih mrtvi zamenjali za sebi enake.


3. Polna luna na Noč čarovnic je bolj redek pojav, kot bel božič v Severni Ameriki. Na zadnje se je to zgodilo leta 2001 in se do leta 2020 ne bo ponovilo


4. Oranžna in črna barva sta tipični barvi tega praznika. Oranžna simbolizira jesensko žetev, črna pa smrt in temačnost. 


5. Halloween je bil v Ameriko prinešen od Evropskih imigrantov, ki so na ta dan praznovali dan žetve in plesali okrog ognja, peli, si napovedovali prihodnost in pripovedovali grozljive zgodbe. 


6. V ZDA se ob Noči čarovnic proda za okrog 2 milijardi dolarjev sladkarij.


7. Najbolj prodajane sladkarije so čokoladice, prvo mesto pa pripada Snickersu. 


8. Noč čarovnic je v ZDA drugi največji komercialni praznik, preseže ga le Božič.


9. Črne mačke, ki so pogosto simbol tega praznika, so nekoč veljale za prijateljice čarovnic, ki so varovale njihove moči. 


10. Strah oz. fobija pred Nočjo čarovnic se imenuje samhainofobija.


11. Nekateri ljudje verjamejo, da če na ta dan zagledaš pajka je to duša nekoga izmed tvojih pokojnih, ki te varuje.


12. "Trick or treat" seže daleč nazaj, ko so se reveži našemili v različne preobleke in za 1. november hodili od vrat do vrat in prosili za  hrano ali denar v zameno za molitve.


13.  Kelti so nastavljali dobrote, da se ne bi zamerili hudobnim duhovom. Danes jih simbolizirajo sladkarije. 


14. Sove so pogosto omenjene v pozevazi z Nočjo čarovnic. Verjeli so, da naj bi bile tesne sodelavke s čarovnicami. Veliko ljudje pa še dan danes verjame, da sova kliče smrt in, da bo nekdo od tvojih umrl če slišiš njeno skovinkanje. 

15. V veliko državah, recimo v Franciji in Avstraliji, je Halloween nezaželjen praznik, ki predstavlja slab vpliv Američanov. 

8 komentarjev

 1. zanimiva dejstva. Sem definitivno izvedela kaj novega. Je pa po mojem halloween eden zanimivejših in ljubših praznikov, čeprav v sloveniji ni nekaj baš.
  Za osebo, ki obožuje grozljivke in takšne reči je to velik praznik haha. Skratka obožuje halloween in upam da se tut v sloveniji malo bol razvije (čeprav zdajle že slišim vse anti američane kako godrnjajo nad mojo izjavo hehe)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ful zanimiva objava. Dosti teh podatkov sploh nisem vedela prej. :D

  OdgovoriIzbriši
 3. Ful zanimivo, da je bil praznik v Ameriko prinešen iz Evrope ... Mi pa vedno poudarjamo, kako Ameriški je. :D Res zanimivo hehe, fajn objava! :) (Natalija)

  OdgovoriIzbriši
 4. Noro, večinoma stvari nisem vedela! Res so mi dobre in zanimive take objave z nekimi dejstvi oz. facti, ki jih ne vemo :D GOOD JOB!


  xoxo

  OdgovoriIzbriši