Vse o samoporjavitvenih izdelkih


Pred dnevi sem se prvič srečala s samoporjavitvenim izdelkom, prej jih nisem uporabljala in niti nisem vedela kaj veliko o njih.
Sicer sem v lanskem letu preizkušala vlažilni robček za samoporjvitev znamke Soraya, vendar je bilo to bolj za vzorec.
Osebno mi je zelo všeč zagorela polt, predvsem v poletnih mesecih. Kot marsikdo pa se tudi sama zavedam negativnih posledic, ki jih ima sonce na našo kožo.
Do današnjega dne nisem uporabljala samoporjavitvenih izdelkov. V dobri meri verjetno, ker jih nisem dovolj poznala, mogoče pa tudi zato, ker sem jih povezovala s tistim grdim nenaravnim tenom kože. Oranžkasta porjavelost je vsekakor preteklost, dan danes lahko dobiš kakovostne samoporjavitvene izdelke, ki tvojo kožo potemnijo v enakem odtenku kot bi jo sonce.
Ker me je zanimalo kako pravzaprav samoporjavitveni izdelki delujejo in kaj točno se v koži dogaja, sem pripravila objavo v kateri boš lahko izvedela vse kar te je kdaj zanimalo o samoporjavitvenih izdelkih.


Kako samoporjavitveni izdelki delujejo?


Naša koža je sestavljena iz treh glavnih plasti; vrhnjica ali epidermis na površju, usnjica ali dermis, ki se nahaja pod njim ter podkožje oziroma hipodermis, ki je najgloblja plast kože. 
Sončni žarki (UVB) prodrejo do najgloblje, bazalne plasti povrhnjice (stratum basale), med tem, ko samoporjavitveni izdelki ne prodrejo globje kot v roženo plast povrhnjice (statum corneum), ki je zunanja plast. Glej spodnjo sliko. Sredstva za samoporjavitev navadno vsebujejo DHA (dihidroksiaceton). Gre za barvni aditiv, ki potemni kožo in se ga v kozmetiki uporablja že več desetletij. Pred tem je bil v uporabi Coppertone®, ki je bil še posebno popularen okrog leta 1960 in je povzročil oranžno obarvano kožo.
Dan danes se ti česa podobnega več ni treba bati saj DHA poskrbi za povsem naraven ten kože. Seveda se odtenki kož med seboj razlikujejo, zato bo nek izdelek na različnih kožah ustvaril nekoliko drugačen odtenek. Tudi, ko naša koža potemni od sonca je vsaka v malenkost drugačnem odtenku, logično kajneda?
DHA v bistvu deluje tako, da reagira z aminokislinami, ki se nahajajo v povrhnjih kožnih celicah. Le te tvorijo snov, ki obarva zgornje plasti kožnih celic. Reakcija pa ni takojšnja in se lahko pojavi tudi po treh do štirih urah, odvisno od kože posameznika.
Zaradi stalnega luščenja vrhnjih plasti epidermisa je obarvanost kratkotrajna in ostane od 5-7 dni, nato pa se skupaj s povrhnjimi kožnimi celicami odlušči.
So samoporjavitveni izdelki škodljivi za mojo kožo?

Nekateri ljudje so mnenja, da kemija, ki spreminja barvo naše kože pač ne more biti "zdrava" za kožo. 
Kaj pa sonce? So njegovi učinki, ki prav tako spreminjajo barvo naše kože "zdravi"? 
Kot sem omenila že zgoraj sonce prodre do zadnje plasti epidermisa. Porjavelost, ki nastane zaradi sonca je zgolj reakcija oziroma obramba kože pred sončnimi žarki. Po drugi strani pa gre pri porjavelosti zaradi DHA za tako imenovano lažno zagorelost.
Večina dermatologov je mnenja, da so izdelki za samoporjavitev veliko bolj varni kot rakotvorni UV žarki, ki jih poleg sonca vsebujejo tudi solariji. Nekaj več besed o UV žarkih najdeš v moji lanskoletni objavi, klik.
Trenutno ne obstaja noben dokaz, da bi bil DHA ob ustrezni uporabi kakorkoli škodljiv za ljudi.
Zaskrbljenost zaradi DHA je nastala pri eni izmed raziskav, ki je povezala uporabo visoko koncentrirane količine DHA z nastankom prostih radikalov.
Vsekakor smo lahko brez skrbi saj so koncentracije DHA v izdelkih za samoporjavitev zelo nizke, (med 3 in 5%), nestrupene ter nerakotvorne.  
Kateri izdelek naj izberem?


Na trgu trenutno obstaja ogromno samoporjavitvenih izdelkov. Poleg DHA se pogosto uporablja tudi erythruloso, ki na kožo deluje enako.
Samoporjavitvene izdelke lahko najdeš v obliki krem, losjonov, sprejev, gelov, pen ter vlažilnih robčkov.
Izbira izdelka je različna glede na vrsto kože in na območje, ki ga želiš potemniti. Za obraz so primernejše kreme, za telo pa je najbolj primeren losjon ali geli. Losjoni so preprosti za nanašanje, geli pa se zelo hitro vpijejo v kožo in ne puščajo mastnega učinka, oba izdelka poskrbita za enakomeren nanos ter sta primerna za normalno do suho kožo. Za mastno kožo so bolj priporočljive pene, ki vsebujejo manj vlage. Težava pri penah je, da pogosto zbledijo neenakomerno kar ne izgleda povsem naravno, zato se jih mogoče raje izobigaj.
S spreji boš imela verjetno še največ težav, saj je veliko težje zagotoviti enakomeren nanos po vsem telesu poleg tega pa potrebuješ še en par rok. Sicer so spreji preprosti za uporabo in najbolj učinkoviti na območju vratu, obraza in dekolteja.  Spreje najpogosteje uporabljajo tudi v kozmetičnih salonih, kjer se pod optimalnim pritiskom zraka izdelek razporedi najbolj enakomerno, kar prispeva k bolj naravnemu, zagorelemu videzu polti.suntanvan.me
Uporaba 


Preden prvič uporabiš samoporjavitveni izdelek poskrbi, da bo tvoja koža zdrava ter brez zelo suhih predelov. Največ pozornosti nameni tistim delom telesa kjer je koža že naravno bolj suha, npr. kolena in komolci. Priporočljivo je, da pred nanosom poskrbiš za nežen piling kože, ki bo odstranil odmrle celice ter pripomogel k bolj enakomerni obarvanosti kože. Po nanosu samoporjavitvenega sredstva pilinga ne uporabljaj več. 
Preden naneseš samoporjavitveni izdelek mora biti koža čista; odstraniti je potrebno vse maščobe in morebitne nečistoče. Po umivanju kože je dobro uporabiti še tonik, ki bo odstranil še zadnje sledi čistilnih sredstev.
Izdelek nato naneseš po navodilih proizvajala, čimbolj natančno in čimbolj enakomerno. 
Sama trenutno uporabljam losjon za samoporjavitev, ki ga vmešam v svoj običajni vlažilni losjon. To omogoča veliko bolj enakomeren in naraven nanos, na rezultate pa je potrebno počakati malo dlje saj uporabiš bistveno manjšo količino izdelka. Bodi pozorna, da izdelek dobro naneseš predvsem na področja pregibov, kot so kolena ali komolci.
Če ne uporabljaš rokavic si roke po vsakem nanosu zelo dobro operi. Dlani ne vsebujejo melanina zato lahko na teh področjih koža postane rumenkasta. 
Po nanosu samoporjavitvenega izdelka počakaj nekaj minut, da se ta povsem vpije v kožo. Šele nato se lahko oblečeš, nekaj ur pa ne nosi belih ali zelo oprijetih oblačil.
Učinek na koži je viden že ob prvem nanosu, močnejši pa postane čez nekaj ur. Samoporjavitveni izdelek uporabljaj vsakodnevno dokler ne dosežeš želene barve, nato pa ga uporabljaj na 3 - 5 dni oz. glede na potrebe tvoje kože. Če izdelek prenehaš uporabljati bo odtenek, zaradi luščenja povrhnjice, v nekaj dneh zbledel
Ne pozabi, da tvoja koža ne more biti temnejša, kot jo je zasnovala narava. Ko dosežeš najtemnejši odtenek, ki ga premore tvoja koža ga lahko le še vzdržuješ. Če je tvoja koža zelo svetle barve, ne boš mogla doseči barve kot ljudi, ki so že naravno temnejše polti. 

POZOR!! Izdelek za samoporjavitev ne nadomešča običajne zaščite pred soncem!
Kot sem že omenila gre za lažno pojavitev, ki obarva le vrhnjo plast kože zato nikar ne misli, da je to kakršna koli zaščita pred sončnimi žarki, ki se tvoje kože še niso dotaknili.
Zaščita običajnega sredstva pred soncem je tako nujna. 


Moja izkušnja:

Trenutno uporabljam losjon za samoporjavitev P.S. Love ... My Glam Tan, ki sem ga kupila v Primarku. Izdelek poskrbi za res naravno potemnitev kože in za razliko od nekaterih podobnih izdelkov, ne vsebuje neprijetnega vonja. Moja koža je precej svetla zato uporabljam različico za svetlo do srednje svetlo kožo, kupiti pa je mogoče še izdelek za srednje svetlo do temno kožo.
Kaj več o omenjenem izdelku bom napisala v samostojni objavi, ki prihaja na blog še ta mesec. 

Si sama že kdaj preizkusila kakšen samoporjavitveni izdelek? Katere uporabljaš? 
Vesela bom vsakega komentarja! :)

Viri: 3 komentarji

 1. Zelo koristna objava! Komaj čakam oceno izdelka :) z samoporjavitvenimi kremami nimam izkušenj, sem pa pred približno 10 let uporabljala kremo za športnike, ki je poskrbela za ekstremno hitro porjavitev. Ne vem kaj je bilo v njej, ampak po 3-4h si bil povsod enakomerno porjavel in ne prepečen od sonca, z uporabo vlažilnih losjonov pa sem to porjavelost zadržala tudi do enega meseca. Zelo mi je žal, da je ni več v prodaji.

  Na splošno pa mi je sama ideja o samoporjavitvi zelo všeč, ker sem tudi sama bolj svetla, vendar se bojim lisastega stanja, zato je nisem še nikoli preizkusila.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja, tudi jaz sem pred nekaj dnevi losjon poskusila prvič. Pa še to samo po nogah, če bi slučajno prišlo do čudnih rezultatov. ;)
   Če ga čisto malo zmešaš v kako kremo za telo ali losjon je res super saj ni lis in je vse lepo enakomerno porazdeljeno. Sicer se v tem primeru začenja tisto pravo poznati šele po nekaj dneh, ker res vmešam čisto malo porjavitvenega losjona, ampak raje to kot pa lise in rjavi madeži. Za zdaj mi je definitivno zelo všeč! :)

   Izbriši
 2. Jaz si sicer vsako leto zaželim lep ten, ker se nočem in ne maram pražiti na soncu, ampak se mi vedno zdi preveč komplicirasto. :) Nimam potrplejanja in naj se še tako dobro razmažem vedno sem temnejša okrog zapestja in podobno. Kar me potem seveda živcira in se mi več ne da. Sem lani uporabljala nek samoporjavitveni losijon od garnierja. Pa tudi njihov losijon Summer Body, ki je kot navaden s tem da ima res malo samoporjavitvene kreme zraven. Ta je sicer bolj za podlajševanje naravnega tena. Se veselim ocene tvojega losijona. Sploh glede na ceno :D.

  OdgovoriIzbriši