Ščetke za globinsko čiščenje obraza


Zadnje čase so ščetke za globinsko čiščenje kože pravi hit, kar si verjetno lahko opazila tudi sama. Večina ščetk je specializiranih za čiščenje obraza, se pa najdejo tudi ščetke ali nastavki, ki so primerni tudi za kožo na telesu. Ščetke za telo so ponavadi namenjene čiščenju ter masaži kože na telesu, predvsem tiste masažne pa se super obnesejo v boju proti celulitu. 
Cene ščetk se gibljejo v zelo velikem cenovnem razponu, ponavadi nekje med 20 pa vse do 200€ ali več. Seveda ni vsaka ščetka primerna za tvojo kožo, prav tako pa ni nujno, da bo tista dražja bistveno boljša od ščetke srednjega cenovnega razreda. Pri izbiri primerne ščetke se moramo osredotoči predvsem na njene ščetine, ki so naj dovolj mehke. Raje izberi ščetke z gostimi in nežnimi ščetinami kot tiste z ravno, ploščato površino, ki je ponavadi veliko bolj groba do kože.


Kako ščetke delujejo?


Prva in najpomembnejša funkcionalnost takšnih ščetk je zagotovo globinsko čiščenje kože, ki ga ne moremo doseči z "navadnim" ročnim čiščenjem obraza. Načeloma ima večina takih ščetk vgrajen majhen motorček, ki ponavadi deluje na baterije in premika glavo ščetke v ponavljajočih krožnih gibih.  Kvalitetne ščetke vsebujejo možnost večstopenjske hitrosti čiščenja ter glave z različnimi nastavki, ki jih lahko na ščetki poljubno zamenjamo. Ponavadi so to nastavki za čiščenje normalne in občutljive kože obraza, pogosto pa je dodan tudi nastavek za masažo obraza ter telesa.

Ščetko uporabljamo v kombinaciji z običajnim izdelkom za vsakodnevno čiščenje obraza. Mehke ščetine se nežno pomikajo po koži in tako z nje odstranjujejo umazanijo ter zadnje ostanke ličil za katere pogosto niti ne vemo, da so na naši koži še vedno prisotni. Ščetine dosežejo globje plasti kože in dobro očistijo tudi pore, prav tako pa odstranijo odmrle plasti kože in pospešijo cirkulacijo, rezultat je mehka in sijoča koža. 

Uporaba krtače prav tako pripomore k bistveno boljši absorpciji izdelkov, ki jih uporabljamo po ščetkanju obraza. Ščetka je primerna tudi za kožo nagnjeno k nastanku aken, se pa za takšno kožo uporabljajo zelo nežne krtače. Ponavadi so nežne krtače najbolj primerne tudi za občutljivo in zrelo kožo, vsaka posameznica pa mora sama ugotovila kateri nastavek ji najbolj ustreza. 

Že po prvem čiščenju obraza s ščetko je koža mehka, sijoča in na videz bolj zdrava. Ob dolgotrajni, ter seveda pravilni, uporabi krtače pomaga le ta pri zmanjšanju gubic in videzu zdrave, mlade ter sveže kože. Ščetka bi naj bila celo bolj zdrava in naravna alternativa kremam, ki gladijo gube na obrazu.


prima.co


Uporaba ščetke

1. Izberi nastavek ščetke, ki je najbolj primeren za tvoj tip kože. Sama uporabljam Remington Reveal ščetko za globinsko čiščenje obraza z nastavkom za občutljivo kožo. Ne pozabi, da pregrobe ščetke lahko privedejo do rdeče in poškodovane kože. 
Pogosto luščenje kožne povrhnjice pa vodi do hitrejšega staranja kože, zato moramo biti pozorni tudi na to, da ščetke ne uporabljamo prepogosto. S ščetko je podobno kot s pilingom kože, zato jo sama uporabljam 3-4x tedensko. Sicer na moji ščetki piše, da lahko nastavke, ki so namenjene občutljivi koži uporabljamo vsakodnevno, kar pa se meni osebno nekako ne zdi primerno.

2.  Najprej z obraza očistimo ličila, sama ponavadi uporabim miceralno vodico ter odstranjevalec na oljni osnovi za vodoodporna očesna ličila.
Ščetko moramo pred uporab zmočiti pod tekočo vodo, prav tako pa mora biti vlažen tudi obraz. Običajni čistilni gel za rutinsko nego obraza nanesemo neposredno na obraz ali na nastavek ščetke, osebno uporabim drugo možnost. Ker ščetka deluje globinsko in očisti tudi pore je pomembno, da je izdelek za čiščenje kože res gladke strukture, brez morebitnih zrnc za piling kože. Taka zrnca bi namreč kožo poškodovala in tako naredila več slabega kot pa dobrega. 

3. Z nežnimi krožnimi gibi nato ščetko pomikamo po koži obraza, izogibamo se predvsem predelu okrog oči kjer je koža tanjša in nežnejša. Najbolje je obraz razdeliti na tri predele; T predel, desna ter leva polovica obraza. Na vsakem predelu je optimalno ostati okrog 20 sekund, tako je tvoj obraz očiščen po minuti. Res moramo biti pozorni, da obraza ne ščetkamo predolgo. 
Remingtonova krtača ima to rešeno res optimalno. Deluje 60 sekund, na vsakih 20 sekund pa se izklopi ter ponovno vklopi, tako vedno vemo kdaj je čas za naslednji predel obraza. Prav tako moramo biti pozorni, da kože obraza ne krtačimo pregrobo, pač pa samo nežno drsimo po koži in pustimo, da krtača sama opravi svoje delo. 

4. V kolikor ščetka tvoji koži ne ustreza bo koža po uporabi rdeča, neprijeten občutek pa boš lahko občutila že ob samem čiščenju. V tem primeru potrebuješ bolj nežno ščetko ali pa počasnejše delovanje, v kolikor to krtača omogoča. Pri nekaterih uporabnicah, predvsem pri tistih z zelo občutljivo kožo, lahko pride do izbruha mozoljev ob prvi uporabi ščetke. Ne skrbi, kaj takega je povsem normalno. Izbruh se bo v dnevu ali dveh pomiril, koža pa se bo sčasoma navadila na ščetko. V začetku ščetko uporabljaj z nekaj dnevnim premorom in dovoli koži, da se nanjo povsem navadi. V primeru izbruha mozoljev zaradi uporabe ščetke prav tako počakaj nekaj dni, da se koža umiri in bo spet pripravljena na čiščenje. 
Sama nisem opazila nobenih negativnih sprememb ob uporabi Remingtonove ščetke. 

5. Po minuti ščetkanja svoj obraz očisti z vodo in nadaljuj s svojo rutinsko nego. Zaradi globinskega čiščenja in pilinga kože se bodo izdelki, ki jih bomo nanesli po čiščenju vpili globje v kožo kot se bi sicer. Koža bo že po prvi uporabi na videz veliko bolj zdrava, sijoča in predvsem zelo mehka na dotik. Ne pozabi na čiščenje nastavka ščetke po vsaki uporabi. Očistiš ga lahko pod tekočo vodo z nekaj dodatka mila. Prav tako je potrebno nastavke za čiščenje redno menjavati saj se po nekaj mesečni uporabi obrabijo. Toda brez skrbi, nastavki za čiščenje so ponavadi res poceni in jih ni noben problem na vsake toliko časa zamenjati.
V eni izmed naslednjih objav bom več besed namenila ščetki za globinsko čiščenje obraza Remington Reveal, ki jo uporabljam že več kot pol leta in sem z njo zares zelo zadovoljna. Vidiš jo lahko na zgornji fotografiji.

Si sama že preizkusila kakšno ščetko za globinsko čiščenje obraza?
Katera ti je bila najbolj všeč? 


3 komentarji

 1. Sama uporabljam Philips VisaPure in sem super zadovoljna :) Tako da te ščetke z veseljem priporočam naprej kolegicam.

  OdgovoriIzbriši
 2. Sama sem preizkusila že nekaj različnih, med drugim tudi Clarisonic, ampak enostavno s težavo grem čez tisto obdobje ''čiščenja'', ki pride v štartu, ko ti vsi mozoljčki izbruhnejo in ti obraz zgleda kot bombno polje :( Navdušila si me s tvojimi prisrčnimi navodili, saj sem marsikaj se tudi na novo naučila :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Uffff, mi je zelo žal, da je pri tebi tako saj so ščetke res super stvar. :( Kaj pa če preizkusiš mogoče kaj za občutljivejšo kožo? Osebno nisem imela nobenih težav, razen recimo rahlo pordela koža, to pa je bilo najverjetneje od pritiska na kožo saj je izginilo v nekaj minutah.
   Pa hvala! :) :)

   Izbriši