Božič - 15 dejstev


Težko pričakovani božični prazniki so tako rekoč za vogalom. V ta namen sem malo pobrskala po spletu in našla nekaj zanimivih božičnih dejstev. Mimogrede, si vedela, da je v decembru v ZDA vsako sekundo prodanih okrog 28 setov lego kock?! Več zanimivih dejstev najdeš spodaj. :)

p.s. : Spodnje fotografije so nastale na božični večer lanskega leta. ;)
1. Papež Julius I. je leta 350 razglasil 25. december kot uradni dan praznovanja Jezusovega rojstva. V Bibliji datum Jezusovega rojstva ni točno določen.


2. Sodoben Božiček je v bistvu modernejša verzija sv. Nikolaja, pri nas poznanega kot Miklavža. Nikolaj je bil duhovnik, ki je živel v 4. stoletju na območju današnje Turčije. Poznan je bil po številnih darovih, ki jih je nosil revnim in pomoči potrebnim.  


3. Prva oseba, ki je okrasila božično drevo naj bi bil protestantski reformator Martin Luther. Opazoval bi naj kako zvezde sijejo skozi veje jelk. Nad podobo je bil tako očaran, da je eno drevo odnesel s sabo domov in ga okrasil s svečami, da bi ta prizor delil še s svojimi otroki. 


4. V nekaterih delih Nemčije krožijo zgodbice, da naj bi na božični večer, Heiligabend, tisti z zares dobrim srcem razumeli govorico živali. 


5. V Bostonu je bilo med letom 1659 in 1681 javno praznovanje božiča nezakonito. 


6. Božične nogavice z darilci, še posebej priljubljene v ZDA, v katere Božiček spusti darilo, izvirajo iz starodavne zgodbice. Zgodbica govori o možu s tremi hčerami, ki je bil tako reven, da svojim hčeram ni zmogel dati dote za poroko. Neke noči je sv. Nikolaj v nogavice, ki so se sušile ob kaminu spustil zlate kovance, ki so omogočile poroko vseh hčera.


7. Največja božična nogavica na svetu je merila 32,5 metrov v dolžino in 14,9 metrov v širino. Tehtala je toliko kot 5 jelenov, v njej pa se je nahajalo več kot 1000 daril. Izdelali so jo pri združbi za otroke v Londonu, na 14. december leta 2007.


8. Glede na Facebookove analize zvez se največ parov razide dva tedna pred božičem. Na božični dan pa se to zgodi zelo redko. 


9. Rdeča, zelena in zlata so tri tradicionalne božične barve. Rdeča simbolizira Jezusovo kri, zelena simbolizira življenje, zlata pa je simbol luči in vsega dobrega. 


10. Povprečno božično drevo ponavadi raste okrog 15 let preden ga posekajo in prodajo. 


11. Božično drevo je bilo prvič v tisku omenjeno leta 1531 v Nemčiji. 


12. Norveški znanstveniki domnevajo, da je Rudolphov rdeč nos najverjetneje posledica respiratorne bolezni. 


13. Vsako leto se v Evropi zaradi božiča poseka okrog 60 milijonov dreves.


14. Božične lučke, ki krasijo drevesca, je leta 1882 za svoj dom prvi izdelal Edward Johnson.


15. Božiček bi moral na sekundo obiskati 822 domov, da bi lahko obdaril vse pridne otroke sveta.Ni komentarjev