Modni nasveti za tvoj tip postave - Jabolko


Stavim, da tudi ti poznaš tisti klasičen problem. Saj veš, v nekaterih oblačilih preprosto ne izgledaš tako dobro, mogoče celo bolj okroglo, kot v drugih. Če se sprašuješ zakaj in poskušaš ugotoviti katera oblačila tvojemu telesu najbolje pristajajo, je ta objava kot nalašč zate. Naj najprej razčistimo eno stvar. Ta objava ni namenjena samo malo bolj okrogli ali bolj močnim ženskam. V bistvu sploh ni nujno, da imaš kakšen odvečni kilogramček. Tvoja postava je lahko, tako rekoč, popolna pa ti bodo nekatera oblačila pristajala veliko bolj kot kakšna druga.
Rešitev za ta problem je zelo preprosta. V glavnem je dovolj, da poznaš svoj tip postave, ki narekuje smernice za oblačenje, ki pristajajo obliki telesa kakršno je tvoje. Vse kar moraš, za začetek, ugotoviti je torej v katero skupino spadaš in se seznaniti z nekaj uporabnimi nasveti.

Ženska telesa so si lahko med seboj kar različna. Tudi odvečni kilogrami se pri vsaki nabirajo na drugih predelih telesa. V sklopu objav, ki se začenjajo z današnjo, boš lahko malo bolje spoznala vsak tip postave in ugotovila kaj ti pristaja ter čemu se bi bilo prihodnjič boljše izogniti.
Glede na to, da v eni objavi ne morem povedati dovolj, sem se odločila objavo razdelila na več delov. V vsaki objavi boš tako brala o drugem tipu postave. 
Na spletu sicer obstaja veliko različnih primerjav in delitev, sama pa bom izbrala tisto malo bolj sadno verzijo; z jabolko, hruško, banano, jagodo in peščeno uro. ;)
V današnji objavi so na vrsti jabolka, še pred tem pa preberi kako najlažje določiš svoj tip postave.Shutterstock.com


Kam pa ti spadaš?

Kot sem omenila že zgoraj, spada vsako žensko telo v neko kategorijo, ne glede na telesno težo posameznice. Tip postave dejansko temelji na tem kakšna je zgradba tvojega telesa, kje je tvoje telo širše, kje ožje ter na katerih predelih telesa se najpogosteje nabirajo odvečni kilogrami. Tip postave določiš tako, da preprosto stopiš pred ogledalo v katerem lahko vidiš svoje celotno telo. Ugotoviti moraš na katerih delih je tvoje telo širše in na katerih ožje. Ko končaš, svoj tip postave poišči spodaj in preberi uporabne nasvete za oblačenje, glede na tvoj tip postave. Objave za naslednje tipe postav sledijo kmalu. Omenila bi rada tudi to, da se lahko tip postave v določenem življenskem obdobju spremeni. Pogosto recimo zaradi različnih dejavnikov kot starost, pridobljeni kilogrami ipd. Celo pri ženskah je zelo pogosto, da se njihova postava po 40 letu starosti spremeni v jabolko (nabiranje kilogramov okrog trebuha in pasu).
Če bi raje izbrala bolj natančen način za določanje postave pa uporabi tole spletno stran, ki glede na tvoje mere izračuna tvoj tip postave.


Jabolko

Za ženske, ki spadajo v to skupino je značilen širši pas, nekoliko večje prsi in nabiranje odvečnih kilogramov na območju pasu in trebuha. Noge in roke so načeloma vitkejše in lepo oblikovane, zato je pomembno, da daš več poudarka nanje ter odvrneš pozornost od pasu in trebuha. Značilna so tudi nekoliko širša ramena, nedefiniran pas, pogosto ploska zadnjica ter boki, ki so ožji od obsega pod prsmi. Seveda pa nimajo vse predstavnice jabolk večji trebuh ali prsi. Ta tip postave nam pove le kje se nahajajo najširše točke telesa.
Tri značilne predstavnice jabolk so Tyra Banks, Angelina Jolie in Catherine Zeta Jones, na spodnji fotografiji od leve proti desni.
Oblačila, ki so primerna zate

  Zelo dobra izbira za vse predstavnice jabolk so zgornji deli ali obleke, ki so oprijete čez prsi, pod njimi pa, čez trebuh in pas, prosto padajo. Taka oblačila bodo optično zožila predel okrog pasu in naredila postavo vizualno bolj simetrično. Pri zgornjih delih bodi pozorna na izreze, ki so najbolj primerni zate. Zagotovo ne moreš zgrešiti z izrezi na prekop, v obliki črk V in U. Izbereš pa lahko tudi linije, ki se končajo nad prsmi, naramnice (vendar ne ozkih) ter malo globje izreze v obliki trikotnika, ki bodo poudarili tvoje zavidljive prsi. Zgornji deli naj so enobarvni in v čim bolj umirjenih odtenkih, ki ne privlačijo pozornosti. Zgornji in spodnji del poskušaj ločiti s tankim pasom, ki bo ustvaril optično iluzijo pasu in tako poskrbel za bolj simetrično postavo. Če si jabolko imaš zagotovo zelo lepe noge, ki jih preprosto moraš pokazati. Najboljša izbira so kratke hlače in krila, lahko so tudi zares kratke. Pazi le na to, da ne bodo imele tvoje, zelo kratke, hlače prenizki ali previsok pas. Idealna je klasična višina pasu. V kolikor se odločiš za hlače z višjim pasom jih obvezno prekrij z daljšim zgornjim delom. Pri spodnjih delih si lahko daš duška z živahnimi barvami in raznoraznimi vzorci. Če imaš lepo oblikovane noge lahko oblečeš tudi ožje hlače, pazi le, da ne bodo preozke. Glede oblek in kril je idealna izbira vse kar je krojene v obliki črke A, v obliki zvona, asimetrična krila ali krila, ki so spodaj nekoliko širša, lahko so tudi daljša ali segajoča do tal. Kar koli že oblečeš, vedno imej v mislih, da hočeš pozornost odvrniti od pasu in le tega optično zožiti.
  Še ena super stvar za vse jabolka so jaknice ali suknjiči, ki so nekoliko daljši. Idealna dolžina je vse kar je pod pasom. Pazi pa, da ne bodo segali prenizko čez boke, saj boš v tem primeru podaljšala zgornji del telesa in poskrbela za ravno nasproti učinek od željenega. Jakne naj vsebujejo čim manj detajlov kot so žepi ali veliki gumbi, prav tako naj so enobarvne in nekoliko bolj umirjenih barv, pozornost hočeš predvem na spodnjem delu, ki je lahko v živahnejših barvah.  apple_shaped_body


                                                       Odvrni pozornost od svojih "šibkih" točk

  Ne glede na to kakšna je tvoja postava je tvoj glavni cilj je, da le ta izgleda čim bolj simetrično, načeloma se želimo približati tipu postave, ki spominja na peščeno uro. Pozornost tako želimo odvrniti od srednjega dela telesa in jo preusmeriti na druge dele telesa za katere bi radi, da pridejo do izraza. Pri jabolkah so to ponavadi lepo oblikovane noge, roke ter prsi.
  Izogibati se je potrebno hlačam z zelo nizkim pasom ter nošenju širokih pasov ali modnih dodatkov na območju pasu. Posloviti bi se bilo dobro tudi od zgornjih delov, ki so preklane v liniji pasu. Nasprotno pa je idealna izbira zate zgornji del, ki je preklan nad pasom.
  Pozorna bodi, da zgornji deli niso prekratki, saj se ne smejo končati nad pasom, prav tako pa naj ne segajo čez boke. Izogibaj se vsem zgornjim delom, ki imajo kakršne koli večje vzorce ali živahnejše barve, ti se naj nahajajo samo na spodnjem delu telesa. Jabolka se naj izogibajo izrezom, ki so v ravni liniji, pulijem in višje krojenim zgornjim delom, prav tako pa tudi izrezom, ki se končajo v višini ramen. V glavnem, izogniti se moraš vsemu kar bi pozornost preusmerilo na del telesa, ki je pri tebi najširši.
  Slaba izbira za jabolka so prav tako zelo oprijeti spodnji deli ali visoki škornji, ki bodo tvoje noge skrajšali in podrli sorazmerje telesa.
  Jabolka se mora izogibati tudi preveč širokim, razvlečenim, oversize ter vrečastim oz. brezobličnim oblačilom, ki optično razširijo pas. Izogibaj se krilom, ki so preveč oprijeta okrog pasu ali takim z preveč nizkim pasom.

  Pravilna izbira čevljev
   Idealni čevlji za vse ženske s postavo jabolka so definitivno petke, ki bodo optično zožile pas in podaljšale tvoje noge. Nosiš lahko zelo visoke ali tiste malo nižje pete, raznoraznih oblik. Priporočljivi so tudi čevlji s platformo, gležnarji, sandali, balerinke ter raznorazni čevlji z ravnim podplatom. Taki čevlji bodo poudarili tvoje noge ter ustvarili iluzijo daljših nog. Izogibaj se škornjem, ki segajo čez gležnje, še posebej pa visokim škornjem, ki skrajšajo noge in poudarijo pas.
   apple_shaped_body_shoes   Na koncu bi rada poudarila še to, da si lepa, ko se tako tudi počutiš. Najbolje pa ti pristojijo tista oblačila v katerih se počutiš dobro. Nasveti podani v objavi so le smernice za vizialno boljše oblačenje, vse ostalo pa je seveda odvisno od tebe. Objave o ostalih tipih ženskih postav sledijo kmalu. ;)

   2 komentarja

   1. Super objava, vidim da delam kar nekaj napak, čeprav ko se pogledam v ogledalo vseeno ok izgleda, npr. kar se tiče višjih škornjev ipd. Se mi zdi, da četudi spadamo pod določen tip postave, ali pa se vsaj meni tako zdi, je malo ljudi ki bi 100% sodili v zgolj eno kategorijo. Ker drži kar si napisala- tudi ''jabolka'' nimamo vsa velikih prsi, moje so relativno majhne.

    Petke mi res zelo pristajajo, a kaj ko jih ne nosim, mogoče samo polne petke, z ostalimi, npr. visokimi, ozkimi, pa se ne počutim OK.
    Sem pa delala kar nekaj eksperimentov kar se tiče majic- preveč ohlapne niso Ok, saj delujem noseča, preveč oprijete pa spet ne, ker mi poudarijo obročke :D.
    Tako da je včasih kar izziv najti pravi model ipd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se popolnoma strinjam, da nihče ne pripada popolnoma enemu tipu postav. Bi pa na koncu objave lahko dodala, v bistvu kar bom, da je seveda najboljša obleka tista v kateri se počutiš dobro in lepo. :)
     Jaz recimo pa sem ""čistokrva" hruška, hehe. ;)

     Izbriši