Granada, old but gold
V petek dopoldan sva se odpravila na dnevni izlet v bližnjo Granado. Celo pot sem radovedno kukala skozi okno avtobusa, vse kar sem lahko videla pa so bili velikanski nasadi oljk. Povsod kamor je segel pogled samo oljke. Ta del Španije sicer nekoliko spominja na našo Primorsko pokrajino. Vseeno pa se mi je zdelo, da je tu predvsem bistveno več zelenja. Po dobri uri vožnje smo prispeli v Granado, pravo pravljično mesto južne Španije, ki se nahaja v bližini Sierre Navade. Mesto leži v pokrajini Andaluzija, prav tako kot Jaen kjer trenutno prebivam. Samo mesto je zares staro, njegova arhitektura pa je privlačna mešanica mavrske arhitekture, ki se zliva z evropskim slogom. Tukaj so od 8. pa do 15. stoletja prebivali Mavri in kasneje Nasridi, poleg granje pa je arabsko vzdušje mogoče zaznati še danes. V starem mestnem jedru je na primer Alcaiceria, rekonstrukcija velikega mavrskega bazarja, ki je pogorel leta 1834. Tukaj je mogoče kupiti vse od bogate ponudbe začimb, čajev, svilenih šalov, preprog in drugih izdelkov z arabskim pridihom. Med ozkimi ulicami bazarja in množico ljudi, ki si ogledujejo blago se počutiš kot, da bi pristal v osrčju Maroka. Mavrska arhitektura je dobro vidna tudi na glavnem trgu, ki se nahaja v bližini katedrale ter na Plazi Nueva, ki je najstarejši trg mesta. Granada sicer v španščini pomeni granatno jabolko in se nahaja v mestnem grbu. Ob čudoviti arabski arhitekturi se da še posebej uživati s pohajkovanjem po ulicah Albaicina, kjer je v 13. stoletju stala mavrska trdnjava, okrog nje pa več kot 30 mošej. Nad ulicami Albaicina se dviga hrib kjer se razprostira svetovno znana Alhambra, palača, ki so jo zgradili nasirdski vladarji. Palače si žal nisva mogla ogledati, saj so obiski rezervirani za dva meseca v naprej. Od zunaj je izgledala prav veličastno in zares ogromno, za ogled Alhambre in Generalife ter vrtov okrog nje potrebuješ praktično cel dan. Generalife je poslopje, ki je nekoliko odmaknjeno od glavnih palač in je služilo kot vikend nasridskih vladarjev. Sem so se umaknili, ko so želeli malo miru, tišine in uživanja v prekrasnih vrtovih, ki se razprostirajo okrog Generalife. Skratka, ko so si želeli odpočiti pred stresnim življenjem v palači. ;)
Poleg arabskega utripa pa je v tem, dokaj velikem mestu, tudi odlična priložnost za nakupe. Ogromno je recimo turističnih trgovinic, ne samo na bazarju, pač pa tudi po ozkih ulicah mestnega središča, prav tako pa je tukaj veliko ostalih raznoraznih trgovin. Nikoli ne manjkata niti Zara in Mango, ki sta v bistvu španski znamki. Tega dejansko do pred kratkim nisem vedela. ;)
Sicer so tako v Jaenu kot v Granadi vse cene precej podobne kot pri nas, za obrok v restavraciji je mogoče potrebno odšteti kak evro več. Se pa tukaj vstopnina plača v praktično vsaki cerkvi in v vsakem kraju, ki ima kakšno zgodovinsko vrednost. V to čudovito mesto se prav zaljubiš in res upam, da se bom sem vrnila še kdaj ter si obvezno ogledala celotno Alhambro. Do takrat pa nekaj utrinkov najdeš na spodnjih fotografijah in na videu, kjer lahko vidiš moj celoten dan v Granadi. :)
Če se v prihodnje nahajaš v južni Španiji pa obvezno še v Granado, ne pozabi kart za alhambro rezervirati okrog dva meseca pred odhodom. ;)


Alcaiceria, velik bazar

Ena izmed tipičnih prodajalnic bazarja

Ulice Albaicina

Pogled na Alhambro in mesto Granada
Sončni trg s prijetnimi restavracijami in pogledom na Alhambro, odličen kraj za kosilo

Vrtovi Generalife
Kako ti je všeč Granada in vrtovi Generalife? Poglej to čudovito mesto še na spodnjem video posnetku. :)
5 komentarjev

 1. Vaauuuuu.... ges bi tuuujjjj!!!�� fejst lipou. Uzivajta! ��

  OdgovoriIzbriši
 2. Krasno res <3 greve kdaj skupaj haha, se vštulim :P?

  Super napisano, me je prav posrkalo. Pa všeč mi je kako barvito imajo vse- tržnice, okraske, stavbe itd..

  OdgovoriIzbriši
 3. Kako sem ti fauuuš :P Uživata, res vama je lepo. Še posebej nam delaš lušte s sončnimi in toplimi dnevi :)

  Joj v Španijo si tako zelo želim že nekaj časa in ko sem vidla, da boš tam 2 meseca ... Wauuu :) Drugače pa tale Granada deluje luškano mestece :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Valentina zadnje čase je kar tečno oblačno tukaj, čeprav še vedno toplo. :/
   Če pa greš kaj v Španijo je Granada res lepa za videt. :)

   Izbriši