Življenje v Španiji


Hola!

Že kar nekaj časa se nisem oglasila in zapisala kaj novega o mojem španskem življenju. ;) Vse moje prejšnje objave o Španiji najdeš na naslednji povezavi, TUKAJ.
Prav tako te na dnu objave čaka nov video kjer ti bom pokazala prečudovit razgled na mesto Jaen in  nekaj utrinkov z nočnega življenja, ki je tukaj zelo pestro.
Iskreno povedano, res ne vem kdaj naj grem po osnovnih nakupih, da bo čim manjša gneča. Če grem okrog poldneva, ko bi človek pričakoval, da so vsi v službah je gneča nenormalna. Okrog tretje ure je še hujše, ker se jih veliko odpravlja na siesto. Poskusila sem tudi okrog šestih in nato še okrog pol devetih zvečer, ko se v Sloveniji vse zapira. Zvečer je še hujše saj izgleda, da so to njihove najljubše ure za nakupovanje. :D
Ja, Španci se šele zvečer dodobra zbudijo. Če greš okrog desetih zvečer po mestu je zunaj nekaj takega kot pri nas ob kakšnih poletnih festivalih in to kar med tednom. Ljudje posedajo po klopcah, se družijo na pijačah in brezplačnem tapasu, ki je tukaj mimogrede kar velik. Otroška igrišča so polna otrok. In to ob desetih zvečer, da ne bo pomote. Zanimivo je, da sem dokaj majhne otroke zunaj opazila tudi okrog polnoči. S starši so posedali po lokalih in večerjali. Pri nas bi verjetno kaj hitro prišla socialna služba malo preverit. ;) Tak je pač njihov bioritem. Svoj dan začnejo veliko bolj pozno, pred deveto uro zjutraj je mesto prazno. Zanimivo je samo to, da je čez vikend sredi dneva zunaj zelo malo ljudi. Mesto je povsem mrtvo, nič se ne dogaja. Šele zvečer, po deveti uri, ko je čas za večerjo se ulice napolnijo. Jaen je sicer mesto, ki ni turistično. Za naše razmere je to mesto veliko, za njihove pa majhno. Dvomim sicer, da so sredi Madrida čez vikend ulice prazne. ;) Sicer pa bom to izvedela kaj kmalu, saj sem ravno med tem, ko ti to prebiraš to objavo na poti do Madrida.Zadnje čase je tukaj, v Jaenu, prav muhasto spomladansko vreme. Najprej je kakšen dan popolno vreme; brez oblačka in idealnih 20 stopinj, naslednji dan pa je hladno, megleno in dežuje. Glede nato, da je bilo slabih dni kar veliko sva tako prvi sončen dan izkoristila za izlet na grad. Sonce naju je prijetno grelo, celo pot pa naju je spremljalo ptičje petje. Zanimivo, ampak ptiči se mi zdijo tukaj res glasnejši kot pri nas. V bistvu, če še enkrat pomislim me to sploh ne čudi. ;)
Grad sv. Cataline se nahaja na hribu, ki se razprostira nad mestom. Hrib ima nadmorsko višino za približno 300 metrov višjo od mesta Jaen. Do gradu se skozi gozdove vije cesta, ki pa je praktično brez prometa. Mislim, da sta se mimo naju peljala dva avtomobila. Po cesti hodiš do gradu okrog 50 minut. Gre za prijetno, nenaporna pot, ki se dviguje položno. Obstaja pa še ena pot, ki kaj kmalu zavije s ceste in se usmeri direktno v breg. Seveda je moj dragi izbral to pot. Da bova malo sekala ovinke, je rekel. Pa sva jih res, na vrhu sva bila v pičlih dvajsetih minutah. Ko sva se vzpenjala sva videla kako dolgo bi dejansko hodila, če bi šla po cesti. Za pot nazaj sva nato izbrala cesto, ki je res dolga. Te pa med hojo spremlja čudovita narava in blažena tišina, ki je v mestu nikjer ne najdeš. Res lepa potka, pravi užitek jo je bilo prehoditi. Čeprav sem se po strmi poti navkreber kar malo utrudila, slaba kondicija in to, pa je bil potem razgled toliko lepši. Pod nama se je razprostiralo mesto Jaen. Majhne hiške, kot otroške igračke. Zdelo se je kot, da samo malo stegneš roko in se jih lahko dotakneš. :) Osebno nisem največji ljubitelj bregov, bolje povedano ne hodim rada v breg, obožujem pa te čudovite razglede, ko si enkrat na vrhu. Ko ti oko seže tako daleč, da se ti zdi, da je za tistim hribom zagotovo morje. ;)
Po vzponu sva si ogledala grad, imela sva srečo saj je bil ta dan prosti vstop za vse prebivalce EU, nato pa sva se sprehodila še nekoliko naprej do velikega križa (Cruz del Castillo). Od tukaj se dejansko odpre pogled na praktično celotno mesto. V daljavi lahko vidiš tudi obrise okoliških hribov, ki so v celoti posejani z oljkami.
Je kaj lepšega kot sproščeno zaključiti teden in odložiti skrbi, nekje v naravi? Kolikor vidim imate v Sloveniji kar lepo vreme, kot nalašč za dolg sprehod po gozdu.

Oglej si še VIDEO:


Ni komentarjev