Lepota skozi čas


V današnjem času je uporaba lepotnih izdelkov in tretmajev nekaj povsem samoumevnega. V družbi celo sprejetega kot nekaj potrebnega. Trg je dobesedno preplavljen z najrazličnejšimi produkti. Imamo vse kar nam srce poželi, vse kar si sploh lahko zamislimo. Dobesedno za vsak delček telesa obstaja nek produkt ali storitev. Prav tako je samo kozmetiko mogoče kupiti na praktično vsakem koraku. Cenovni razpon je zelo velik, v glavnem pa mislim, da si danes kozmetiko lahko privošči kar velik delež evropske populacije. Sicer se bi tukaj dalo debatirati o količini te kozmetike in koliko je dejansko potrebujemo, ampak tega se bom lotila kdaj drugič. 
V današnjem času, ko imamo torej na razpolago skoraj vse, si težko prestavljaš zalogo lepotnih produktov povprečne ženske pred 100 in več leti. Že naše babice ali celo mame so imele veliko bolj omejeno izbiro kot jo imamo v današnjem času. V bistvu imamo na tem področju resnično srečo, da živimo v času, ko smo priča največjemu vzponu tehnologije v celem človeštvu. Hitri napredek se seveda pozna tudi pri kozmetiki. Dan danes imamo kar veliko zares kakovostnih izdelkov, ki so prijazni do našega telesa. Včasih na žalost ni bilo tako in ljudje so vedeli malo o stvareh, ki so jih dajali na svojo kožo. Včasih so ženske stavek "Za lepoto je potrebno trpeti" vzele zelo dobesedno. Ampak, če pomislim še enkrat, ali je danes stvar kaj dosti drugačna?! Prav tako si je recimo težko predstavljati, da si kaznovan ali celo usmrčen, ker si pobarvaš nohte, kajne? Ali pa, da si označena kot prostitutka, ker uporabljaš šminko? V današnjem času imamo svobodno voljo, da lahko same odgovarjamo o svojem telesu. To je sicer samoumevno in edino pravilno, na žalost pa to še pred kratkim ni bilo samoumevno. Si recimo predstavljaš, da so ženske dobile volilno pravico šele pred 97 leti? Torej danes imamo absolutno pravico, da se naličimo (ali ne naličimo) kakor želimo in da nosimo vse kar si želimo. Kako pa je bilo z našimi prednicami? Je bilo glede lepotnih trendov in kozmetike tudi za njih vse tako preprosto? No, ne bi rekla. Več pa lahko prebereš na spodnji časovni osi o lepoti skozi zgodovino človeštva. Začeli bomo daleč nazaj, pred našim štetjem, in postopoma napredovali do današnjega dne. 
10,000 p.n.š.

Domnevajo, da prva uporaba kozmetike kot take, sega v čas starih Egipčanov. Ti so ugotovili, da imajo aromatična olja dober vpliv na njihovo kožo. Poleg tega, da so jih olja ščitila pred vročim soncem in puščavskim vetrom, so tudi odlično prikrila neprijetni vonj telesa. Najpogosteje so uporabljali mešanico vrtnic, mandljevega in sezamovega olje, timijana, majarona, rožmarina, kamilice, poprovo meto ali sivko, ki so še danes del tradicionalne egipčanske kozmetike.4000 p.n.š.

Egipčanske ženske so uporabljale mešanico bakra in svinca, da so obarvale in definirale svoj obraz. Svoje oči so obrobile z mešanico kohla in kozje maščobe, ki so jo nanašale s koničastim orodjem okrog oči. Za občrtavanje oči je bila modna oblika mandlja.  

Vir slike: http://www.urbanette.com3000 p.n.š.

Kitajci so svoje nohte okraševale z akacijevo smolo, želatino, jajci ali čebeljim voskom. Barva nohtov je predstavljala višji družbeni razred. Kralji so na svojih nohtih nosili zlato in srebrno, kasneje tudi črno ali rdečo barvo. Prebivalci nižjih razredov svojih nohtov niso smeli barvati. Kazen za kaj takšnega je bila lahko tudi smrt.1500 p.n.š.


Japonci in Kitajci so uporabljali rižev prah s katerim so svoj obraz pobelili. Zobe so si barvali v črno ali zlato barvo, obrvi pa so si popolnoma odstranjevali. V modi so bili tudi dodatki, ki so bili s kano narisani po obrazu ali telesu.100 n.š.

Rimljani so nepravilnosti na svojih obrazih prekrivali z mešanico moke in masla. V modi so bili rdeči nohti, ki so jih pobarvali z mešanico ovčje maščobe in krvi. Kozja maščoba se je, v kombinaciji z bukovim lesom, uporabljala tudi za beljenje las. Ženske s črnimi lasmi pa so sive lase prekrivale z ostankom vinske fermentacije. Za tistem čas je veljalo, da so zdravilne kopeli v blatu, v Egiptu so bili za kopel popularni tudi krokodilji iztrebki. Za mladosten videz obraza pa so ženske uporabljale posebne lepotne maske, ki so jih izdelale iz medu, čebulic narcise in ječmena. 


400 

Indijke so s pomočjo kane barvale svoje lase in risale zapletene vzorce na svoje roke in noge. Tehnika se je imenovala mehndi in je bila še posebej zaželena na hindujskih porokah. V Grčiji in Rimu so za lepe veljale ženske z izrazito belo poltjo zato so ženske svoje obraze barvale s pomočjo belega svinca. Kljub temu, da je svinec strupen je v kozmetičnih produktih ostal vse do devetnajstega stoletja, do takrat je bila v modi tudi bleda polt. 


Vir slike: http://tattoo-trends.net

1200 

Med križarskimi vojnami so v Evropo z bližnjega vzhoda prvič uvozili parfume. Cerkev je imela velik vpliv na lepotne produkte. Nošenje ličil je bilo v tistem času nemoralno in celo grešno. Ličila so veljala kot hudičevo delo, nosile pa so jih samo prostitutke. Prav tako je bilo dovoljeno ličila nositi igralcem, vendar le med njihovo predstavo. Do zgodnjega dvajsetega stoletja tako nošenje ličil ni bilo tako zelo priljubljeno pri običajnih ljudeh. 


1300 

V Angliji je bila bleda polt vedno bolj popularna. Da bi dosegle tak videz so ženske na svoje obraze nanašale mešanico svinca ali arzena in kisa, ki so ga nato fiksirale z nanosom beljaka. Rek "za lepoto je potrebno trpeti" je še posebej primeren za to obdobje. Veliko žensk se je zastrupilo, dobilo mišično paralizo ali celo umrlo.

1400 -1600 

V Evropi je kozmetika pri plemstvu vedno bolj priljubljena. Bel prah za bledo kožo je vedno bolj priljubljen, ko ga začenja uporabljati kraljica Elizabeta I. Uporaba ličil je še vedno nedostojna, ker pa jih nosi kraljica se začenja trend vedno bolj širiti tudi na preproste ženske. V tem času sta postajali Francija in Italija glavna trga za razvoj kozmetike. V Franciji so začeli izdelovati parfume. Na začetku so uporabljale samo naravne sestavine, kasneje pa tudi kemijski procesi, ki so pospešili izdelavo. 


Vir slike: http://global.liputan6.com


1700-1800 

Ljudje so se začeli zavedati nevarnosti svinca in arzena. Znano je bilo, da je bil svinec vzrok za pogoste tegobe žensk (tumorji na obrazu, mišična paraliza ali prezgodnja smrt), ki so nosile bel prah. Smrtonosni bel puder s svinca ali arzena je tako zamenjal cink. Dolgi lasje so bili že nekaj časa statusni simbol. Zaradi pomanjkanja higiene je bilo v tistem času vzdrževanje takih las zamudno, zahtevno in precej drago. Dolge lase so si zato lahko privoščili samo bogati ljudje. Ko so na dvoru, zaradi spolnih bolezni, začeli izgubljati lase so se začele nositi lasulje. Večje so bile lasulje, bolj drage so bile, zato so si tudi te lahko privoščili premožnejši ljudje. Nosili so jih tudi moški, predvsem v namene, da so skrili znake staranja, torej izpadanje las in plešavost. 


1837 - 1901 

Kraljica Viktorija je z nošenjem steznikov, ki so naredili ekstremno ozek pas, v Evropi začela z novo modo. Ženske so ji seveda sledile in začele množično nositi steznike. Nekateri stezniki so bili tako ozki, da so ženske komaj dihale ali se premikale. Velikokrat so tako, zaradi plitvega dihanja in posledično pomanjkanja kisika v krvi, omedlele. Bledolične ženske, bledih obrazov, ki pogosto omedlevajo je veljalo za nekaj zdravega in zelo prikupnega. Resnica je bila seveda malo drugačna. Nekatere ženske so šle celo tako daleč, da so si bile pripravljene zlomiti rebra, da bi dosegle idealno širino pasu, ki je bila nepredstavljivih 30 cm. Poleg zelo ozkega pasu so bile na spodnjem delu v modi krila z obroči z večjim številom podkril, ki so na videz drastično povečale boke in s tem vizualno še dodatno zožile pas. 
 V tem času so se ličila uporabljala vse pogosteje, še vedno pa je veljalo pravilo, da so bile drzne barve in velika količina ličil, rezervirane za prijateljice noči. Dostojne ženske so ličila uporabljale v skromni meri.


1901-1920

Zelo zanimivo, je da za razliko od 19. stoletja, v začetkih 20. stoletja, ženske niso želele izgledati prav nič ženstveno. V modi je bil fantovski izgled in širše obleke, ki so skrile silhueto ženske postave. Nekatere ženske so svoje prsi celo povezovale s kosi oblačil, da so ustvarile videz ploskega prsnega koša. Ličila, ki so bila nekoč rezervirana samo za prostitutke so vedno bolj prihajala v veljavo. Še vedno je bila moderna ekstremno bleda koža. Modne si bile tudi tanke in visoke obrvi, ki so jih očrtale z barvicami. Oči so bile drzno obrobljene s črno barvico. V letu 1909 je ustanovitelj podjetja L'Oreal izdal prvo barvo za lase, ki naj bi lase pobarvala v treh minutah. 

Vir slike: /www.buzzfeed.com


1930-1950

Ženske so se začele zavedati kako pomembna je pravilna prehrana zato so ji posvečale vedno več pozornosti. V modi so bile izrazitejše roke in noge zato so začele z dvigovanjem lažjih uteži. Fantovski videz je začel vedno bolj izumirati in ženske so spet želele izgledati ženstveno. Začelo se je obdobje nošenja bombažnih nedrčkov, ki so definirali in oblikovali prsi ter nošenje malih črnih oblekic in oblačil, ki so dajale telesu ženstvene oblike. V modi so bili temni, rdeči ali platinasto blond lasje, pretirano bleda koža pa je končno šla v pozabo. Začeli so izdelovati pudre, ki so bili bolj podobni naravnemu tenu kože. Ličila so bila ženskam vedno bolj dostopna, tudi s finančnega vidika.


1950 -1960 

Za to desetletje so značilni valoviti ali kodrasti lasje, ki so segali malo nad ramena. Ravni lasje so bili nezaželeni zato so ženske vse pogosteje uporabljale navijalke. Vedno bolj v modi je bila naravno lepa koža s poudarjenimi ličnicami v breskovih odtenkih in rdečimi ustnicami. Glavno pravilo tega časa je bilo, da morajo biti ženske urejene vedno in povsod. Predvsem pa, da ženska ne sme zapustiti svoje hiše v kolikor ni popolnoma urejena in primerno oblečena. V modi so bila ženstvena oblačila, ki so pokazala ženske obline. 

Vir slike: https://pleasurephotoroom.wordpress.com


1960 -1970

V teh letih se je lepota začela deliti na več različnih pojmov. Na eni strani so bili hipiji, zagovorniki naravne lepote, na drugi strani pa moderne ženske. Za hipije sta največ pomenila mir in ljubezen, stil in lepota jih nista toliko zanimala. Njihovo nasprotje pa so bile moderne ženske, ki so vsakodnevno posegale po ličilih in se trudile biti čim bolj urejene. Pri hipijih so bili v modi preprosti, dolgi lasje, moderne ženske pa so bile krajše postrižene. Vse so si želele na videz čim večjih oči in čim bolj dolgih trepalnic. Uporaba maskare je tako bila na vrhuncu, vedno pogostejše pa so bile tudi umetne trepalnice. Suhljate ženske postave so bile vedno bolj priljubljene.

1970-1980

Popolna ženska tega desetletja je veljala za zelo suho z srednje-dolgimi večplastnimi lasmi z veliko volumna. Vedno bolj zaželen je postajal tudi zagorel videz zato so se ženske začele pogosto sončiti, ter  uporabljati bronzer in izdelke za samoporjavitev. 


Vir slike: mieux-defiscaliser.info


1980-1990

V modi so bile še vedno suhljate ženske, vendar sedaj z napetim in lepo oblikovanim telesom. Najbolj pogost šport modernih žensk je bila aerobika, preveč opazne mišice pa pri ženskah niso bile zaželene. V modi so bili še bolj košati lasje z veliko volumna. Lak za lase je bil tako eden izmed najbolj pogostih pripomočkov, da so ženske takšne pričeske lahko dosegle. Tudi pri oblačilih in ličilih je bilo v modi pretiravanje in pisane, izstopajoče barve. Glede ličil so se uporabljali barvni svinčniki za občrtavanje oči ter živobarvna senčila in šminke.

1990 -2000

Pri ličilih je vedno bolj v ospredje spet prihajal stari dober minimalizem in pravilo "manj je več". V tem obdobju je bila izredno modna "peroksidna blond" barva las, ki so jo dosegli z beljenjem. Prav tako se je vedno več žensk odločalo, da si prebode popek. Pirsing v popku je postal zelo pogost trend. 

Vir slike: www.quelapaseslindo.com

2000 +

Začetke enaindvajsetega stoletja so zaznamovale zelo tanke obrvi, povsem ravni lasje, modra senčila za veke ter svetleče ustnice. Kasneje je modra senčilo zamenjala črno, pri najstnicah in mlajših ženskah pa so bili priljubljeni umetni prameni las v različnih odtenkih. Trend zelo suhih žensk je začel počasi a vztrajno umirati. Tudi na modnih brveh je trend anoreksičnih modelov vedno bolj v zatonu. Danes so v modi zdrave ženske obline, normalna telesna teža in športna postava. Ženske težijo k temu, da bi se prehranjevale zdravo in dobro skrbele za svoje telo.Prav tako ženske današnjega časa pogosto uporabljajo veliko različnih negovalne in dekorativne kozmetike. Zaradi svetovnega spleta je vedno večjemu številu žensk znano kako je potrebno pravilno skrbeti za kožo. Tudi osnov ličenja se lahko nauči čisto vsaka ženska, povsem brezplačno. Vse kar potrebuje je samo interneta povezava in naprava s katero do spleta dostopa. Poleg vseh dobrih stvari današnjega časa pa je ena izmed zares slabih ravno velik pritisk medijev, ki ga naše predhodnice niso poznale. Vsaj ne v taki meri kot ga mi danes. Na kozmetiko in popularnost določenih kozmetičnih produktov mediji vplivajo v večji meri kot bi si morda lahko mislili. Lepe ženske s popolnimi nasmehom, popolno kožo, postavo in lasmi, gledamo na vsakem koraku. Na internetu, televiziji, v revijah ali na običajnih reklamah ter jumbo plakatih ob cestah. Zaradi spleta je v našem času ves svet povezan, tako nam mediji z lahkoto narekujejo trende. Vse te reklame in socialna omrežja polna fotografij so tako samoumevna, da verjetno vpliva medijev niti ne opazimo več. Kljub temu pa je tu, zasidran globo v naše možgane in v naše poglede na to kaj je lepo in kaj ni. Kljub temu, da so bile tudi naše prednice za lepoto pripravljene narediti grozne in boleče stvari se je danes stanje še poslabšalo. Vedno večja obsedenost je z tako imenovano popolno lepoto, ki v bistvu ne obstaja. Popolno lepoto so nam predstavili mediji s pomočjo različnih trikov kot je na primer Photoshop in dobro poznavanje tehnik ličenja. Strokovnjaki na tem področju lahko s čisto povprečne ženske naredijo pravi lepotni biser. Ženske (in moški) slepo sledijo tej "popolni lepoti" in so za njo pripravljeni narediti marsikaj. Vedno bolj pogoste in zaželene so recimo lepotne operacije s katerimi lahko svoje telo popolnoma spremenimo. Ampak ali to hočemo? Moje mnenje je, da idealne lepote ni. Gubice, strije, celulit, kožna znamenja, brazgotine ali odvečna koža? Vse to je bilo pred velikim pritiskom medijev nekaj povsem normalnega, zelo pogostega, povsem običajnega in nič kaj grdega. Mediji so tisti, ki so naredili pritisk na nas in nam nekatere stvari vsadili globoko v podzavest. Sedaj se torej na vse načine trudimo znebiti celulita in ostalih povsem naravnih stvari. Redko katera ženska ima popolno telo in popolno kožo, vsaj tako kot nam to prikazujejo mediji ne. Mogoče je torej čas, da se sprejmemo taki kot smo, z vsemi svojimi pomanjkljivostmi. Ne pravim, da nehajmo skrbeti za sebe in bodimo neurejene. Preprosto naučimo se živeti s svojimi "napakami" in jih vzljubiti in sprejeti kot del sebe. Ravno naše pomanjkljivosti so tiste, ki nas delajo popolne. Verjetno ta stavek zveni klišejsko, se pa z njim popolnoma strinjam. Ravno zaradi pomanjkljivosti smo taki kot smo, popolni in edinstveni. In ravno zaradi teh pomanjkljivosti smo to mi. 


2 komentarja

  1. Super objava in res poučno branje, sem kar padla notri :).
    Zadnji odstavek pa mi je res všeč oz. poudarek- popolne lepote ni, se strinjam! In ja, mediji so ustvarili mit popolnega telesa in obraza, kar pa nam povzroča le nepotrebni pritisk. Sprejemanje samega sebe se mi zdi res temelj za srečno življenje in dobro počutje.

    OdgovoriIzbriši