Veseli december: To-do list


Zadnji in za mnoge najbolj pričakovani mesec v letu je tukaj. Čas praznovanj, druženj ob obloženi mizi, obdarovanj, pisanih lučk, mrzlih noskov in toplega kuhanega vina. Seveda imam v rokavu še kar nekaj pridevnikov za december in bi lahko naštevala še naprej. Ravno zaradi tega sem prišla na idejo o današnji objavi. V njej bom s tabo delila nekaj idej kaj lahko počnemo v veselem decembru, da bodo iskrice v očeh še bolj svetle, v srcu pa toplina.
Če se hočeš v tem prebožičnem času počutiti še bolj praznično je tukaj nekaj nasvetov, ki bodo pričarali super vzdušje in december naredili nepozaben.

1. Odštevaj dneve do božiča 


Ni odštevanje bolj zanimivo, če si letos omisliš kakšen adventni koledar? Za tiste sladkosnede obstaja veliko različnih sladkih verzij, vsako leto pa je prav tako vedno več lepotnih adventnih koledarjev. Imaš še koledarje z modnimi dodatki, alkoholnimi pijačami, čaji, igračami ... V glavnem, ni da ni. Trend odštevanja z adventnimi koledarji je vedno bolj priljubljen pri vseh generacijah. Sama sem si letos omislila Douglas lepotni koledar, katerega vsebino bom pokazala v objavi po božiču, za zdaj pa lahko vsako okence odpreš skupaj z mano na Instagramu (My Story). Letos imam prav tako adventni koledar v obliki čajev. Če si bolj kreativne narave lahko adventni koledar narediš tudi sama ali pa v Kiku ali Tediju kupiš vrečice v katere nato nastaviš sladkarije in manjša darilca.
2. Polepšaj svoj dom z okraski, ki bodo vzpodbudili praznično vzdušje

Že samo nekaj okraskov lahko tvoj dom spremeni v pravo pravljično deželo in vklopi tisto tipko, za praznično vzdušje, v nas. Pri okraševanju lahko pomaga cela družina, še bolj izvirna ideja je da okraske naredimo sami in se pri tem še zabavamo. Sama sicer strmim k minimalizmu in imam raje manj skrbno izbranih okraskov, kot pa celo stanovanje navešeno s kramo. Prav tako je na ulicah vedno pogosteje mogoče opaziti določene hiše, ki močno pretiravajo z zunanjimi lučkami. Pretiravanje z okraševanjem ne vzbuja prazničnega vzdušja ampak praznično vzdušje ubija. Manj je več, skoraj vedno. :)
3. Speci božične piškote

Svoje otroke, prijatelje ali partnerja vključi v peko izvirnih božičnih piškotov. Na spletu obstaja malo morje različnih receptov, za še posebej nore ideje pa pokukaj na Pinterest. Najbolj zabaven je seveda del, ko se ustvarja. Najbolj slasten pa na koncu, ko se lahko z našimi izdelki posladkamo. Na spodnji fotografiji si lahko ogledaš muffine v obliki jelenčkov, ki sva jih ustvarila z Denisom. :)
4. Obišči praznično okrašene prestolnice

Obožujem predbožične izlete, najraje pa se odpravim v mesta, ki jih še nisem obiskala. Letos sem si ogledala Gradec, čez vikend pa se odpravljam v predbožično Prago. Raziskovanje novih krajev, opazovanje lučk, obisk božičnih stojnic in kozarček ali dva toplega punča ... Vse to ima za mene pravi božični čar zato ni decembra, ko se ne bi odpravila na vsaj kakšen predbožični izlet. V kolikor izletov nočeš načrtovati sama imajo turistične agencije kar dobre in žepu prijazne ponudbe. Najboljše pa je izlet pri turističnih agencijah rezervirati že v mesecu oktobru, ko so cene nekoliko nižje. V kolikor si izletov v bolj oddaljena mesta ne moreš privoščiti se odpravi k našim sosedom. Zagreb je že nekaj let znan kot najlepše okrašeno evropsko mesto. Sama ga sicer v predbožičnem času še nisem obiskala, toplo pa priporočam obisk Budimpešte ali Dunaja, ki sta v decembru res čarobna. Všeč mi je bil še predbožični Salzburg, Amsterdam ter Bratislava.5. Udeleži se decemberskega dogajanja v tvojem mestu


V kolikor živiš v mestu je odlična ideja, za sproščeno druženje, da se s prijatelji dobite na kozarčku kuhančka na trgu. V Mariboru na trgu Leona Štuklja je prava božična dežela s čudovitimi lučkami ter stojnicami, ki ponujajo kuhano vino in ostale dobrote, čez cel december pa se prav tako po Mariboru dogaja veliko različnih stvari. V sklopu Čarobnega decembra so ob večerih organizirani brezplačni koncerti, ki se jih lahko udeležiš. Letos npr. Siddharta, Dan D, Modrijani, Tabu, Vlado Kreslin, Crvena Jabuka in podobni. Pokukaj kaj se v decembru dogaja v tvojem mestu. :)


6. Odpravi se na drsanje

Nauči se drstati, v kolikor pa ti ni tuje se odpravi na mestno drsališče. Obisk zmrznjenega jezera ti, seveda zaradi tvoje varnosti, raje ne bi priporočala. :) Letos je v Ljubljani na Kongresnem trgu postavljen pravi ledeni park z več kot 2000 kvadratnimi metri ledene površine. Priporočam, da obiščeš spletno stran Ledena fantazija kjer lahko izveš več informacij o tem prav posebno drsališču.

Vir: FB stran Ledena fantazija

7.  Povabi prijatelje na večer ob družabnih igrah

Izberi zanimive družabne igre in povabi na obisk prijatelje ali sorodnike. Vse kar poleg zanimive igre in prijateljev potrebuješ je nekaj prigrizkov in seveda dobra volja. V decembru je pravi čas, da se zabavamo in družimo tudi z osebami, ki jih zaradi različnih opravkov med letom vidimo manj.


8. Oglej si božični film

Vzemi toplo odejo, se udobno namesti, pripravi svežo pokovko (leto so precej popularne Pokice z različnimi okusi) in poglej svoj najljubši božični film. Sama imam letos na seznamu tri filme; Love Actually (2003), A Christmas Story (1983) ter film It's A Wonderful Life (1946). Katere filme pa si boš ti letos ogledala? :)

9. Pripravi prav posebno praznično večerjo

Z mojim dragim oba uživava v kuhanju zato si večkrat pripraviva kakšno malo bolj "fancy" večerjo.  Ta ponavadi vsebuje več hodov z vinsko spremljavo, ki jo skupaj izbereva. Ob pripravi ne sme manjkati dobra glasba, na katero lahko vmes zaplešeš, in seveda kozarček kakovostnega vina. Sploh se ne morem odločiti kaj imam raje, da skupaj pripravljava večerjo ali tisti del, ko jo pojeva. Ni potrebno čakati na posebno priložnost za malo bolj slavnostno večerjo s svojo družino, december sam po sebi je čisto dovolj dobra priložnost. ;)


10. Razvajaj se v wellnessu


Kaj je pozimi boljšega kot poležavanje v toplem bazenu in opazovanje, če imaš srečo, zasnežene pokrajine. Privošči si cel dan za sebe in napolni baterije ob masaži, savnanju ter namakanju v topli vodi. Predlagam ti Wellness Orhidelija, ki se nahaja v Termah Olimia. Res prestižen wellness za prestižno razvajanje.
11. Spomni se tudi tistih za katere december ni prav nič čaroben mesec

Veliko ljudi je tako v decembru, kot v drugih mesecih, žalostnih, samih, lačnih, premraženih, prestrašenih ... Spomni se tudi na tiste in jim pomagaj po svojih močeh. Lahko pripraviš božične pakete in jih podariš družinam za katere veš, da so v stiski. Lahko sodeluješ tudi v različnih akcijah kot je na primer Božiček za en dan kjer pripraviš darilo za socialno ogrožene otroke, mladostnike ter starostnike. O Božičku za en dan sem na blogu že pisala, objavo najdeš tukaj. Pomagaš pa lahko tudi na druge načine; z nasmehom, stiskom roke ali obiskom ostarelih ljudi, morda celo sorodnikov, ki so osamljeni in nimajo nikogar, ki bi jih obiskoval.12. Zapadel je sneg, naj se zabava začne!

Kdo pravi, da se odrasli ne bi mogli sankati, kepati, graditi snežnih gradov ali "angelčkov" v snegu?! Sama obožujem sneg in različne aktivnosti na njem. V kolikor imaš otroke je lahko zadeva še bolj zabavna. Mislim, kateri otrok pa ne obožuje sneg? Malo svežega zraka in mrzlega snega bo tako vam kot vašim otrokom bolj koristilo kot sedenje na toplem in buljenje v tablični računalnik. ;)13. Preberi dobra knjigo 

Ne pozabi si v vsej tej decembrski naglici vzeti časa za nekaj kvalitetnega branja. Izberi kakšno dobro knjigo ali revijo in se udobno namesti. Sama se najraje namestim pred kamin s skodelico čaja ali kave. Ne da kamin decembru še neko posebno čarobnost? :)14. Brez stresa, vse NE rabi biti popolno!


Vem kako je. Pogosto so naša pričakovanja daleč stran od dejanskega poteka dogodkov. Načrtujemo popolne božične praznike, a se vedno nekaj zgodi. Ali nimaš časa po svojih željah pospraviti stanovanja, ali se božična večerja "ponesreči" ali pa se zgodi nekaj drugega kar naenkrat "pokvari" praznike. Seveda ne gre nobeno leto povsem po naših načrtih. Sama take scenarije pogosto opažam zlasti pri mamicah, ki želijo da je za praznike vse popolno. Sprijazni se, da vse pač ne gre čisto po naših načrtih. Sprosti se, ne hiti in ne sekiraj se za nesmiselne stvari. Večerja ne rabi biti popolna, tvoja družina bolj ceni čas, ki ga preživiš z njimi. Stanovanje ne rabi biti brezhibno, nekaj pajčevine ne bo nihče opazil. Vsi ljudje pač ne marajo božičnih pesmi, božičnih filmov, vroče čokolade ali družabnih iger. Mislim, da je najbolj smiselno, da si za praznike ne delaš prevelikih načrtov ali pričakovanj. Preprosto sprosti se in se prepusti prazničnemu toku in uživaj. Brez skrbi, nikamor se nam ne mudi. Delo pa bo že počakalo. :)Tako to so moji načrti za zadnji mesec v letu.
 Kakšni pa so tvoji načrti za veseli december?
Komentiraj spodaj! :)

Ni komentarjev